Echografie

Een kijkje in het bewegend lichaam

Echografie of beter gezegd MSU (Musculo Skeletal Ultrasound) werkt met het uitzenden en ontvangen van geluidsgolven. De geluidsgolven zijn niet hoorbaar of voelbaar voor mensen en bovendien niet schadelijk voor de gezondheid. Het onderzoek is snel, gemakkelijk, comfortabel voor de patiënt en kan zo vaak herhaald worden als nodig is.

Echografie biedt zicht in het lichaam, met name het bewegingsapparaat.  Als de behandelaar zelf het onderzoek uitvoert bij de patiënt ziet hij onmiddellijk de dynamische beelden, dit in tegenstelling tot röntgenopnames en MRI welke slechts statische beelden opleveren. Tijdens een echodiagnostisch onderzoek kan de patiënt actief meedoen door aan te geven wanneer en bij welke beweging de klachten toe of afnemen. De behandelaar kan dan direct een relatie leggen tussen de klacht en de beelden welke hij ziet.

Wat kan je met echografie?

Met echografie worden verschillende aandoeningen in beeld gebracht; zoals afwijkingen aan de achillespees, een eventuele tenniselleboog,  een hielspoor of zelfs een slijmbeursontsteking. Tevens kunnen wij bij een zweepslag onderzoeken of er een spierscheur in de spier aanwezig is.
Wij beschikken over een uitermate geavanceerd modern echosysteem, verbonden aan een computer, waardoor u zelf tijdens het onderzoek mee kunt kijken. Door echografisch onderzoek is het mogelijk de juiste diagnose te stellen en u de behandeling te geven die het beste past bij uw klacht.

Welke diagnoses kunnen gesteld worden?

  • Ontsteking
  • Rupturen (spierscheurtjes)
  • Vochtophopingen
  • Dislocaties
  • Cysten (holtes gevuld met vocht)
  • Laesies (compleet afgescheurd)

Vergoeding

Echografie valt onder de aanvullende verzekering van de reguliere fysiotherapie behandelingen. Wij bieden het aan als onderdeel van uw fysiotherapiebehandeling. Uiteraard willen wij u helpen om te kijken hoe u verzekerd bent. Neem contact met ons op.

Evidentie en wetenschappelijke onderbouwing

Lees hier het (Engelstalig) artikel met de wetenschappelijke onderbouwing voor echografie.

Lees hier het (Engelstalig) artikel met een studie over het diagnostisch gebruik van echografie.

Therapeuten


Jurian Donders

Fysiotherapeut, Echografist, EPTE therapeut, Spier- peesspecialist
 Meer over Jurian Donders

Ik ben Jurian Donders en ben fysiotherapeut, EPTE therapeut en echografist. Echografie is een mooie toevoeging die niet veel praktijken hebben in combinatie met shockwave en EPTE. Een letterlijk kijkje in het lichaam. Daarnaast werk ik in de praktijk achter de schermen hard mee om de kwaliteit van de bedrijfsvoering zo hoog mogelijk te houden en constant te verbeteren voor onze cliënten.

Joyce de Reus

Fysiotherapeut, Echografist, Spier- pees specialist EPTE, Kniespecialist
 Meer over Joyce de Reus

Ik ben Joyce de Reus, afgestuurd fysiotherapeut aan de Hogeschool THIM van der Laan te Nieuwegein. Voor mijn studie fysiotherapie heb ik de ALO (academie voor lichamelijke opvoeding) succesvol afgerond. Door mijn vooropleiding vind ik het erg leuk om te werken met sport gerelateerde klachten. Daarnaast ben ik gespecialiseerd in spier- en peesklachten. Ik zie het als een uitdaging om samen met u de gestelde doelen te behalen!

Ali Nedjati

Fysiotherapeut, Dry Needling, COVID-19 specialist, Echografist
 Meer over Ali Nedjati

Mijn naam is Ali Nedjati en sinds februari 2021 werkzaam bij Fysio Donders. Na mijn opleiding aan de Hogeschool Arnhem & Nijmegen heb ik als fysiotherapeut ervaring opgebouwd in de revalidatiesetting en eerstelijnssetting. Hierdoor is ook de affiniteit ontstaan om met mensen van verschillende klachten samen te werken. Geen blessure, klacht of persoon is gelijk en daarom probeer ik samen met u, aan de hand van het meest recent wetenschappelijke onderzoek, de doelen vast te stellen. Met mijn specialisatie in dry needling, COVID en enthousiasme probeer ik samen met u de gestelde doelen te behalen. Daarnaast ligt mijn interesse in de revalidatie casuïstiek en behandel ik alle algemene lichamelijke klachten.

Sanne Steffek

Fysiotherapeut, Shockwavetherapeut, Neurologie, Dry Needling, Echografie
 Meer over Sanne Steffek

Ik ben Sanne Steffek en sinds 2014 werkzaam als fysiotherapeut bij Fysio Donders. Ik ben gespecialiseerd in shockwave therapie, dit kan gebruikt worden bij aandoeningen van pezen in de ellebogen, schouders, knieën en enkels zoals bijvoorbeeld hielspoor.
Tijdens mij studie heb ik gemerkt dat mijn interesse ook ligt bij het neurologische aspect binnen de fysiotherapie. Ik vind het een uitdaging om complexe aandoeningen zoals o.a. CVA, Parkinson, MS, traumatisch hersenletsel en ME te behandelen. Om te weten wat de beste behandelmogelijkheden zijn kan er sprake zijn van een multidisciplinaire samenwerking. Dit is hier allemaal mogelijk.
Het geeft mij veel voldoening om mensen met een neurologische aandoening verder te helpen in de maatschappij. In de toekomst wil ik mijzelf dan ook verder gaan specialiseren binnen de neurorevalidatie, zodat ik in staat blijf om uw doelen te bereiken!

Evelien Volbers

Fysiotherapeut, Shockwavespecialist
 Meer over Evelien Volbers

Ik ben Evelien Volbers en ben afgestudeerd aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen in Nijmegen, als algemeen fysiotherapeute. Sinds oktober 2022 ben ik werkzaam binnen het team van Fysio Donders en doe dit met veel plezier samen met mijn collega's.
Ik vind het vak fysiotherapie erg interessant, wat maakt dat ik veel thema’s binnen het vak leuk vind om te behandelen. Zowel sportgerelateerde klachten, als bijvoorbeeld lage rugklachten. Ik vind het belangrijk om samen met u te werken en de door ons opgestelde doelen te behalen!

Tom van Gompel

Fysiotherapeut, COVID-19 specialist, Sportfysiotherapeut, Knie- en enkelspecialist,
 Meer over Tom van Gompel

Mijn naam is Tom van Gompel, 24 jaar en sinds januari de nieuwe aanwinst van Fysiotherapie Donders!
Afgelopen zomer ben ik afgestudeerd en na 2 waarnemingen ben ik hier gestart als Algemeen Fysiotherapeut.
Ik ben zeer sportief ingesteld, waardoor mijn affiniteit bij sport gerelateerde klachten ligt. Dit betekent niet dat ik de rest niet behandel, want in alles zie ik een (leuke) uitdaging!
Als therapeut ben ik er voor jou als patiënt én persoon en wil ik gezamenlijk een geschikt behandeltraject opstellen om zo samen richting een goed herstel te komen.
Ik ben aanwezig gedurende de week op dinsdagochtend, woensdagmiddag en avond, donderdag, vrijdag en zaterdagochtend.
Wellicht tot in de praktijk! 👋

Tijmen Schuurkamp

Fysiotherapeut, Hart- en vaatspecialist, Kniespecialist, Claudicatio (etalagebenen) specialist , Shockwavespecialist, Leefstijlcoach
 Meer over Tijmen Schuurkamp

Mijn naam is Tijmen Schuurkamp en ben sinds 2018 werkzaam als fysiotherapeut. Sinds eind 2022 ben ik met veel plezier werkzaam bij Fysio Donders. De afgelopen jaren heb ik mij verder gespecialiseerd in het behandelen van knieklachten, shockwavetherapie en hart- en vaatklachten. Mijn interesse gebied is echter veel breder en ga graag de uitdaging aan bij elke klacht om u zo goed mogelijk te helpen. Naast mijn opleiding als fysiotherapeut, heb ik de opleiding tot leefstijlcoach afgerond. Ik kijk bij elke klacht naar het totaalplaatje, waarin ik leefstijlfactoren analyseer en de persoon achter de klacht centraal zet. Na het herstel van uw klacht vind ik het stuk preventie erg belangrijk om te zorgen dat de klachten wegblijven. Ik sta graag voor u klaar om samen aan uw klachten en doelstellingen te werken.