Kinder-manueeltherapie

Voor zuigelingen en jonge kinderen

Kinder-manuele therapie wordt toegepast bij zuigelingen die een bewegingsfunctiestoornis hebben in hun nekje (voorheen KISS syndroom genoemd). De twee meest opvallende symptomen hierbij zijn een voorkeurshouding in draaien en/of overstrekking van het lichaam. Het wordt ook toegepast bij jonge kinderen met hoofdpijnklachten.

Symptomen

  • Een duidelijke voorkeurshouding
  • Slaapproblemen
  • Overstrekking
  • Scheve, afgeplatte schedel
  • Veel huilen, huilen bij omkleden
  • Niet goed drinken, slikproblemen
  • Niet willen kruipen
  • Niet op de buik willen liggen
  • Onrustig zijn en vuistjes maken
  • Hoofdpijn (kinderen)

Wij hebben een nauwe samenwerking met kinderfysiotherapeuten. Het eerste contact is altijd bij de kinderfysiotherapeut. Bij een vermoeden van een bewegingsfunctiestoornis in de nek, wordt je kindje via de kinderfysiotherapeut naar onze kinder-manueeltherapeut verwezen.

Behandeling

De behandeling bestaat uit milde manuele technieken. Er worden alleen zachte mobilisaties gebruikt, geen harde
manipulaties. Het geeft in de meeste gevallen een snel behandelresultaat middels een minimale interventie. Gemiddeld zijn er drie behandelingen nodig om de bewegingsfunctiestoornis op te lossen, en de hiermee samenhangende symptomen. Voorafgaand aan de behandeling wordt er eerst aan u toestemming gevraagd om het uit te voeren.

Risico’s?

Binnen het Nederlandse EWMM-register van kindermanueeltherapeuten zijn de afgelopen 15 jaar geen negatieve bijwerkingen opgetreden bij behandelingen van zuigelingen. Manuele therapie bij zuigelingen wordt in Nederland toegepast door een kindermanueeltherapeut, die zijn opleiding bij de EWMM heeft genoten. Ook de verplichte na- en bijscholing wordt door de EWMM verzorgd. De EWMM is een Europese werkgroep van artsen met de specialisatie manuele therapie, welke zich intensief bezig houdt met zuigelingenorthopedie, neurologie en manuele therapie. Sinds juni 2015 is kinder-manueeltherapie als officiële subspecialisatie door het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) benoemd en erkend.

Vergoeding

De behandeling wordt vergoed vanuit uw basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar hebben recht op 18 behandelingen per jaar.

Therapeuten


Miriam Jutten

Fysiotherapeut, Manueeltherapeut, Manuele therapie bij zuigelingen (0-1 jaar) en kinderen, Specialist in hoofdpijn- en duizeligheidsklachten
 Meer over Miriam Jutten

Mijn naam is Miriam Jutten. Ik ben sinds 2010 fysiotherapeut en in 2015 heb ik de master manuele therapie afgerond aan de SOMT in Amersfoort. Ik richt mij vooral op orthopedische klachten, zoals hoofdpijn, nek/schouderpijn en rugpijn. Naast manuele therapie bij volwassenen, behandel ik ook zuigelingen met een voorkeurshouding en jonge kinderen met hoofdpijn en rugklachten. Ik zie het lichaam als geheel en kijk daarom altijd breder dan alleen het pijngebied.
Het is leuk om te werken in een grote praktijk met verschillende disciplines, waarbij we veel samenwerken om tot het beste behandelresultaat te komen. Hopelijk tot gauw in de praktijk!