Haptotherapie is ontwikkeld door een fysiotherapeut die zich afvroeg waarom mensen pijnklachten hadden die niet te verklaren waren door de gebruikelijke oorzaken. Hij heeft de theorie opgesteld dat mentaal ongemak (bijvoorbeeld onveiligheid en stress) zich kan uiten in lichamelijk ongemak. Middels begrippen zoals affectieve bevestiging en present zijn in het moment heeft hij omschreven wat er ontbreekt bij een mens die dit soort pijnklachten kan ervaren. Haptotherapie is gefocust is op jou als mens je weer één geheel te laten zijn met jou lijf en je potentie naar boven te brengen. Zo kan je weer in contact komen te staan met je eigen intuïtie en vanuit daar kan jou gevoel van veiligheid zich uitbreiden, waardoor de spanning in het lijf kan afnemen, en vervolgens de pijnklachten kunnen verdwijnen.
Hierboven hebben we het gehad over spanningsklachten die je in je lijf kan ervaren in de vorm van pijn. Er zijn echter nog meer manieren waarop het lijf soms bij je aan de rem probeert te trekken terwijl je liever door zou stomen als een trein, of terwijl je juist niet in beweging weet te komen. Denk hierbij aan de volgende type klachten:
Gespreksvoering In eerste instantie gaan we kijken waar je tegen aan loopt, wanneer je dit ervaart en hoe je dat voelt in je lijf. Waar zit je met jou aandacht en hoe heeft dit invloed op de klacht waar je bij mij bent binnen gekomen? De gespreksvoering geeft context aan wat we doen met de positiebepaling en de aanraking (zie volgende kopjes). Daarnaast wordt er ook een stukje psychologische educatie toegepast. Bij psychologische educatie kan je denken aan zaken als Bowlby’s hechtingstheorie, de polyvagaal theorie, neuroplasticiteit, maar ook het leren herkennen van de patronen die je in je dagelijkse doen en laten tegenkomt.
Positiebepaling zijn ervaringsgerichte oefeningen die bedoelt zijn om de problematiek waartegen je aanloopt in het klein na te boosten. Hierdoor kunnen we de problematiek in het hier en nu brengen, waardoor je niet enkel in hypothesen hoeft te denken en te praten. Je voelt nu aan hoe het effect op je heeft in je lichaam. Ook kan je in de sessie ervaren hoe het is om iets anders te doen dan wat je normaal gesproken zou doen op de automatische piloot.
De aanraking kunnen we op een gelijksoortige manier toepassen als de positiebepaling, maar wordt ook gebruikt om te onderzoeken hoe het zit met de gewaarwording van jou lijf. Waar zit je aandacht in je lichaam, kan je contact maken met elk punt in je lijf, kan je je ontspannen? Daarnaast wordt de aanraking ook gebruikt om rust en bevestiging te vinden: ja, je bent veilig, je mag rusten, je wordt gezien en je doet alles al wat je moet doen. Je bent goed zoals je bent.
Haptotherapie wordt door elke haptotherapeut anders ingevuld. Onze haptotherapeut gaat onderzoeken hoe jou relatie met jou lijf is, hoe jij omgaat met jouzelf en je omgeving, en gaat dit jou vervolgens aan jou terugkoppelen hoe zij dit ervaart. We kunnen onderzoeken waarom je vastloopt (oftewel waarom je eigen beweging stokt) en hoe je weer verder je eigen weg kan vervolgen (oftewel hoe je weer in beweging komt). Dit doen we door kleine gewoontes uit te vergroten en te vertragen (bijvoorbeeld in de positiebepaling), zodat het stuk wat draait op de automatische piloot zichtbaar wordt. Het gaat hier over eerst bewust worden van wat er gebeurt, voordat je dingen kan gaan veranderen. Het maken van een nieuwe beweging kunnen we oefenen in de sessies. Door de combinatie van bewustwording en het oefenen van een nieuwe beweging, kan jou automatische patroon worden aangepast. Het aanpassen van jou automatische piloot gaat jou vervolgens van je klachten afhelpen.
Vanaf juli 2025 is het mogelijk om de haptotherapie vanuit de aanvullende verzekering te laten vergoeden. Je hebt hiervoor geen verwijzing van de huisarts nodig.
Maak hier je afspraak