TFCC letsel
Het Triangulaire FibroCartilagineuze Complex (TFCC) omvat diverse structuren aan de pinkzijde van de pols en kan leiden tot acute of geleidelijke klachten in het gebied van de onderarm en pols. Bij personen boven de 50 jaar is er vaak sprake van TFCC-degeneratie of slijtage, zij het vaak zonder noemenswaardige klachten.
Het TFCC verbindt de ellepijp (ulna) met het spaakbeen (radius) en een handwortelbeentje, het os triquetrum. Dit complex bestaat uit een kraakbeenachtige schijf (discus) en verschillende banden, en fungeert als een stabiliserende structuur en schokdemper die krachten opvangt in het polsgewricht. Letsel aan het TFCC kan diverse vormen aannemen, waarbij de discus, banden en het kraakbeen beschadigd kunnen raken, wat leidt tot pijn bij polsbewegingen en belasting.
TFCC-blessures ontstaan meestal door een val op een uitgestrekte hand, waarbij kracht op de (over)gestrekte en gedraaide pols inwerkt. Het komt vaker voor bij sporten zoals turnen, hockey, tennis, boksen en polsstokspringen. Degeneratie van het TFCC kan al vanaf het 20e levensjaar optreden, en overmatige druk of herhaalde belasting kan leiden tot beschadigingen van de discus en het kraakbeen. Soms kan een anatomische variatie, zoals een langere ellepijp, bijdragen aan TFCC-verdunning.
Symptomen van TFCC-letsel omvatten pijn aan de pinkzijde van de pols, verergering bij buigen van de hand naar de pinkzijde, pijn bij zware belasting, een mogelijk krakend of klikkend gevoel tijdens bewegingen, pijn bij knijpen of vuist maken, gevoeligheid voor directe druk op het TFCC, en mogelijke krachtverlies van de hand.
De arts of fysiotherapeut onderzoekt de klachten, voert tests uit om het TFCC te belasten, en kan röntgenfoto's of een MRI gebruiken om de schade duidelijker weer te geven.
Belangrijk is het achterhalen van de oorzaak van het letsel. Kleine scheurtjes kunnen vanzelf genezen, terwijl herstel van grotere scheuren door trauma maanden tot jaren kan duren. Conservatieve behandeling met rust en fysiotherapie is vaak de eerste keuze, maar bij aanhoudende klachten kan een operatieve ingreep overwogen worden.
Maak hier je afspraak