Subscapularis tendinopathie
Subscapularis tendinopathie verwijst naar aandoeningen zoals subscapularis tendinitis, subscapularis tendinose, of een ruptuur van de subscapularis. De subscapularis is een van de vier rotator cuff spieren die gezamenlijk zorgen voor de juiste bewegingen in de schouder, waarbij de schouderkop niet te ver uit de kom raakt. Als de grootste en sterkste spier van de vier heeft de subscapularis als voornaamste functie de bovenarm naar binnen te draaien. Een subscapularis tendinopathie duidt op aantasting van de pees van deze spier, wat klachten aan de voorzijde van de schouder of in de oksel veroorzaakt.
Bij subscapularis tendinopathie is er vaak sprake van een ontstoken subscapularispees (tendinitis) of degeneratie van de pees (tendinose). De pees bevindt zich aan de voorkant van de schouder en hecht aan de kop van de bovenarm. Wanneer de aangedane subscapularis wordt aangespannen of juist opgerekt, kunnen klachten ontstaan door trekkrachten op de spier en pees. In sommige gevallen kan een gedeeltelijke of volledige ruptuur van de subscapularispees optreden, wat kan leiden tot een subacromiaal pijnsyndroom, waarbij de schouderkop structuren onder het schouderdak inklemt.
De klachten kunnen ontstaan door overbelasting, verkeerde belasting, of degeneratie van de pees. Een volledige ruptuur van spier of pees wordt meestal gezien na een ongeluk of val, vooral bij oudere patiënten.
Patiënten ervaren pijn aan de voorzijde van de schouder (of in de oksel) en hebben moeite met tillen van voorwerpen voor de borst. Bewegingen waarbij de bovenarm naar binnen draait (endorotatie) veroorzaken klachten, bijvoorbeeld het moeizaam manoeuvreren van de hand op de rug. Pijnklachten kunnen ook optreden bij het naar buiten draaien (exorotatie) van de bovenarm in de eindstand.
De diagnose wordt gesteld aan de hand van een gesprek met de arts of fysiotherapeut en enkele tests. Het onderscheid tussen tendinose en tendinitis is lastig en kan in sommige gevallen met behulp van echo of MRI worden gemaakt.
In de meeste gevallen gaat het om tendinose, die kan worden behandeld met krachtoefeningen. Bij tendinitis kan ontstekingsremmende medicatie effectief zijn. Bij een ruptuur wordt overwogen om een operatieve hechting uit te voeren. Bij oudere patiënten kan dit echter minder zinvol zijn vanwege het risico op recidiverende rupturen.
Maak hier je afspraak