Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn, ook bekend als spierspanningshoofdpijn, treft minstens 60% van de mensen minstens eenmaal in hun leven. Het is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn, waarbij ongeveer 48% van alle gevallen van hoofdpijn hieraan kan worden toegeschreven. Hoewel spanningshoofdpijn op elke leeftijd kan voorkomen, wordt het minder vaak gezien bij ouderen. Andere vormen van hoofdpijn zijn migraine, hoofdpijn door medicijnen, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn (vanuit de nek). Soms kunnen verschillende soorten hoofdpijn tegelijkertijd voorkomen, wat het diagnosticeren en behandelen ervan bemoeilijkt.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen chronische en episodische spanningshoofdpijn. Bij de chronische vorm is de hoofdpijn meer dan 15 dagen per maand aanwezig gedurende minimaal zes maanden, terwijl bij de episodische vorm dit maximaal 15 dagen per maand is, met minimaal één dag per maand. Episodische spanningshoofdpijn kan variëren in duur van 30 minuten tot 7 dagen, en vrouwen hebben vaker last van spanningshoofdpijn dan mannen.
De exacte oorzaak van spanningshoofdpijn is niet volledig bekend, maar het wordt vaak geassocieerd met stress of spierspanning. De pijn straalt typisch uit van de nek naar het hoofd, vaak gepaard gaand met een stijve nek en schouders. Andere factoren zoals een slechte houding, vermoeidheid, slaapgebrek, hormonale schommelingen en overmatig cafeïnegebruik kunnen ook bijdragen aan het ontstaan of onderhouden van de hoofdpijn.
Spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door een milde tot matige, aanhoudende pijn die aanvoelt als een strakke band om het hoofd. De pijn is meestal bilateraal en kan uitstralen naar het voorhoofd, maar wordt niet erger bij lichamelijke inspanning. Licht- en geluidsgevoeligheid kunnen ook voorkomen, vergelijkbaar met migraine.
Het kan lastig zijn om spanningshoofdpijn te onderscheiden van andere vormen van hoofdpijn. Een hoofdpijndagboek bijhouden kan helpen bij de diagnose, samen met een lichamelijk onderzoek om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten.
Het vermijden of aanpakken van triggers is essentieel, zoals het verminderen van cafeïne-inname of het verbeteren van de houding. Medicatie kan worden voorgeschreven om de pijn te verlichten, maar het is belangrijk om medicatie-overgebruik als oorzaak van hoofdpijn te vermijden. Fysiotherapie kan ook helpen bij het verminderen van klachten, met behulp van houdingsinstructies, spierversterkende oefeningen en nekmobilisatietechnieken.
Bij ernstige hoofdpijnklachten is het raadzaam om contact op te nemen met een huisarts of specialist, en medicatie alleen te starten in overleg met een huisarts.
Maak hier je afspraak