Schouderartrose
Schouderartrose, informeel bekend als schouder slijtage, is een minder voorkomende vorm van artrose waarbij het kraakbeen in het schoudergewricht afneemt, wat resulteert in pijn en stijfheid van de schouder. Het is niet langer accuraat om te spreken van slijtage, aangezien het kraakbeen eerder beschadigd raakt dan versleten. Daarom geven we de voorkeur aan de term 'schouderartrose', die verwijst naar schade aan en verlies van het gewrichtskraakbeen in de schouder.
Gewrichtsvlakken van botten zijn bedekt met dun kraakbeen, waaronder de schouderkop en -kom. Kraakbeen fungeert als schokdemper en zorgt voor een soepele beweging. Bij schouderartrose neemt de kwaliteit van het kraakbeen af, wat resulteert in verminderde soepelheid en normale beweeglijkheid van het schoudergewricht. Artrose kan leiden tot pijnklachten en wordt ingedeeld in vier niveaus, waarbij in het ergste geval het kraakbeen volledig verdwijnt en er ontstekingen ontstaan, resulterend in osteofyten (botuitsteeksels).
Artrose is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen met de jaren afneemt. Schouderartrose komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd ontstaan door bijvoorbeeld letsel of andere schouderaandoeningen.
Mensen met schouderartrose ervaren doorgaans pijn en stijfheid in het schoudergewricht. Typische symptomen zijn pijn bij beweging, start- of ochtendstijfheid, crepitaties (krakend geluid/gevoel) bij bewegen en verminderde beweeglijkheid van de schouder.
Niet alle symptomen zijn constant aanwezig, en patiënten kunnen periodes van verergering en verbetering ervaren.
Een arts of fysiotherapeut stelt de diagnose na een gesprek over de klachten en een lichamelijk onderzoek. Bij ernstige of onduidelijke klachten kan een röntgenfoto worden gemaakt, waarop een vernauwde gewrichtsspleet en eventuele osteofyten zichtbaar zijn.
Hoewel het verloren kraakbeen niet kan worden hersteld, is het mogelijk het resterende kraakbeen gezond te houden door regelmatig en gedoseerd te bewegen. Kraakbeen fungeert als een spons die voedingsstoffen opneemt en afvoert bij belasting en ontlasting. Daarom is het essentieel om actief te blijven.
Onder begeleiding van een fysiotherapeut kan een specifiek oefenprogramma worden opgesteld om de gevolgen van schouderartrose te verminderen. Bij aanhoudende klachten kan operatieve interventie worden overwogen, variërend van injecties tot het plaatsen van een kunstschouder (schouderprothese) in geval van ernstige klachten.
Maak hier je afspraak