Reumatoïde artritis
Reuma, of reumatoïde artritis, betreft een chronische aandoening waarbij ontstekingen optreden in meerdere gewrichten. Mensen met deze aandoening ervaren pijn en stijfheid in de gewrichten, vaak symmetrisch aan beide zijden van het lichaam, met een neiging tot initiële verschijnselen in vingers en tenen. Het ontstaan van reumatoïde artritis is niet volledig begrepen en kan op elke leeftijd voorkomen, waarbij vrouwen een verhoogd risico hebben in vergelijking met mannen.
Reuma is eigenlijk een overkoepelende term voor verschillende reumatische aandoeningen, waarbij de term 'reumatoïde artritis' vaak wordt gebruikt om deze specifieke vorm aan te duiden.
Reumatoïde artritis wordt gekenmerkt door auto-immuunreacties, waarbij het lichaam antistoffen produceert tegen het eigen gewrichtsweefsel, wat leidt tot ontstekingen die schade aan de gewrichten kunnen veroorzaken.
Hoewel uitgebreid onderzoek is gedaan naar de oorzaak van reumatoïde artritis, blijft de exacte aanleiding onbekend. Waarschijnlijk raakt het immuunsysteem ontregeld, mogelijk door factoren zoals roken, terwijl erfelijkheid beperkt lijkt bij te dragen aan het ontstaan van deze aandoening.
De voornaamste kenmerken omvatten pijn, stijfheid en zwelling in diverse gewrichten, zoals handen, polsen, enkels of voeten, en soms ook in grotere gewrichten zoals heupen, knieën en schouders. De ontstoken gewrichten vertonen warmte, zwelling en kunnen rood verkleuren. Klachten manifesteren zich in rust en tijdens beweging, met ochtendstijfheid die na rustige beweging afneemt. Onderhuidse zwellingen, bekend als reumaknobbels of nodulus rheumaticus, kunnen ontstaan, meestal bij de elleboog of onderarm.
De diagnose wordt gesteld door een reumatoloog op basis van het patiëntenverhaal en een lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek wordt uitgevoerd ter ondersteuning van het lichamelijk onderzoek. Wanneer gewrichtsontstekingen langer dan zes weken aanhouden en 's ochtends (en na rust) stijfheid optreedt, is de waarschijnlijkheid van reumatoïde artritis groot.
Naast medicamenteuze behandeling krijgt de patiënt vaak begeleiding van een fysiotherapeut om de gewrichten soepel te houden en de lichamelijke conditie te verbeteren. Stoppen met roken blijkt gunstig voor het verloop van reumatoïde artritis. Hoewel reuma momenteel niet te genezen is, zijn er actieve behandelingsmethoden beschikbaar om de symptomen te beheersen.
Indien u reumatoïde artritis vermoedt, is het raadzaam contact op te nemen met een fysiotherapeut. Als de diagnose nog niet is gesteld, kunt u bij de huisarts terecht voor verdere diagnostiek.
Maak hier je afspraak