Rectus femoris tendinopathie
Bij rectus femoris tendinopathie raakt de pees van een belangrijke dijspierspier aangedaan, wat resulteert in pijn aan de voorzijde van de heup en het bovenbeen. De rectus femoris maakt deel uit van de vierkoppige quadriceps-spier, die van de heup naar de knie loopt en verantwoordelijk is voor het strekken van de knie en het buigen van de heup.
De klachten ontstaan door problemen aan de pees van het bovenste deel van de rectus femoris, wat leidt tot vervelende pijn aan de voorzijde van de heup. In ernstigere gevallen kan de pees gedeeltelijk of volledig afscheuren, resulterend in pijn bij spiercontractie of rek. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij sporters die deze spier intensief gebruiken, zoals bij het trappen tegen een bal.
Overbelasting vormt de voornaamste oorzaak van rectus femoris tendinopathie, zowel geleidelijk als acuut door plotselinge krachtinspanningen. Vaak gaat het gepaard met kalkafzetting in de pees.
Klachten die gepaard gaan met rectus femoris tendinopathie zijn onder andere:
De diagnose van rectus femoris tendinopathie is doorgaans een klinische diagnose, gesteld op basis van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek zonder de noodzaak van aanvullend onderzoek. Fysiotherapeuten voeren vaak tests uit waarbij kracht wordt toegepast op de pees, wat pijnklachten kan veroorzaken. Indien nodig kan echografie worden gebruikt om kalkafzetting zichtbaar te maken en de kwaliteit van het peesweefsel te beoordelen.
De behandeling omvat training van de spier en pees, evenals omliggende spieren. Onderbelasting gaat vaak vooraf aan overbelasting, waarbij een goed opgebouwd trainingsprogramma de spier versterkt en overbelasting helpt voorkomen. Kracht- en rekoefeningen kunnen worden gebruikt voor training. Shockwave therapie kan overwogen worden als er kalkafzetting aanwezig is.
Maak hier je afspraak