Quadriceps tendinitis
Bij quadriceps tendinopathie is de pees van de quadricepsspier aangetast, wat resulteert in pijnklachten aan de voorzijde van de knie, net boven de knieschijf. Deze aandoening doet zich voornamelijk voor bij sporters en wordt vaak aangeduid als kniepeesontsteking, hoewel de pees niet per se ontstoken hoeft te zijn. Medici geven daarom tegenwoordig de voorkeur aan de term 'quadriceps tendinopathie,' een meer algemene term voor een aangetaste pees.
De quadriceps, een spier die de knie strekt, bestaat uit vier bundels aan de voorzijde van het bovenbeen. Bij tendinopathie is de kwaliteit van het peesweefsel verslechterd, veelal door onvoldoende herstel na (over)belasting. Deze verslechtering leidt tot kleine beschadigingen, die op elke leeftijd kunnen voorkomen maar vaker voorkomen bij oudere sporters, waar leeftijd het herstelvermogen van de pees beïnvloedt.
De quadriceps, verantwoordelijk voor het strekken van de knie, ondergaat bij aanspanning een kracht die aan de pees trekt, waardoor herhaalde bewegingen of overmatige krachtsinspanning de pees kunnen overbelasten. Sportieve activiteiten zijn vaak de boosdoener, maar de aandoening kan zich bij iedereen voordoen, bijvoorbeeld door frequente diepe kniebuigingen of het opvangen van sprongen vanaf een verhoging. De klachten ontstaan meestal geleidelijk en verergeren zonder de juiste maatregelen.
Risicofactoren voor quadriceps tendinopathie zijn onder meer gewrichtsstijfheid van heup/knie/enkel/lage rug, spierzwakte rond knie/bekken/romp, eerdere blessures aan de pees, houdings- of standsafwijkingen van voeten en/of benen, en slecht schoeisel.
Patiënten met quadriceps tendinopathie ervaren pijn boven de knieschijf, vooral bij het strekken van de knie. Deze pijn manifesteert zich voor, tijdens en/of na (sportieve) activiteiten waarbij de quadriceps belast wordt, zoals hardlopen, springen, hurken of fietsen in een zware versnelling. Stijfheid in de knie kan de dag na inspanning optreden, wat beweging bemoeilijkt. In de beginfase is het soms mogelijk om de pijn tijdens activiteit te verminderen, maar doorgaan wordt afgeraden. Bij verergering van de blessure neemt de pijn toe en daalt de prestatie, met het risico op gedeeltelijke of volledige peesscheuring.
In de meeste gevallen kan een fysiotherapeut de diagnose stellen op basis van een vraaggesprek over de klachten en een lichamelijk onderzoek. Echografie kan optioneel worden gebruikt om de ernst van de blessure te beoordelen, maar is meestal niet noodzakelijk.
Zowel bij acute als langdurige (chronische) klachten is voldoende rust cruciaal. Rust betekent niet volledige inactiviteit, maar eerder het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren. Het trainen van de pees is essentieel, en daarbij kan een fysiotherapeut goede begeleiding bieden. Het vinden van de juiste balans tussen rust en inspanning is cruciaal voor het herstel. Oefeningen en advies van een fysiotherapeut verminderen de kans op terugkerende klachten, en het herstel van een chronische tendinopathie kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst. Het is belangrijk om niet te lang met klachten door te blijven lopen.
Maak hier je afspraak