Piriformis syndroom
Het piriformis syndroom manifesteert zich door pijn in de bilregio, waarbij klachten ontstaan door irritatie van een zenuw die vanuit de rug naar het been loopt. Deze klachten manifesteren zich met name tijdens het zitten, waardoor de diagnose soms bemoeilijkt wordt, aangezien de symptomen vaak verward worden met andere aandoeningen die pijn in de bil veroorzaken.
De piriformis, een dieper gelegen bilspier, oefent druk (compressie) uit op de grote beenzenuw (ischiadicus) bij het piriformis syndroom. Deze zenuw begint in de onderrug, loopt door het bekken en de heup naar de voet, en loopt achter/onder de piriformis spier langs. Druk op de zenuw kan resulteren in pijn, een doof gevoel, of tintelingen in het hele been.
De oorzaken van het piriformis syndroom zijn divers en omvatten verhoogde spierspanning van de piriformis, disbalans in de heup- en bilspieren, beenlengteverschillen, overbelasting na rugoperaties, cysten of verkalking in de piriformis, en anatomische variaties in de zenuw en de omliggende structuren.
Symptomen van het piriformis syndroom omvatten pijn in de bilstreek, verergering van klachten bij zitten, uitstralende pijn in het been, diepe drukpijn op de bil, toename van klachten tijdens fietsen of hardlopen, pijn bij het naar binnen draaien van de heup, en het opwekken van klachten bij het buigen van de heup met gestrekte knie. Over het algemeen is er geen sprake van rugpijn.
De diagnose van het piriformis syndroom is vaak klinisch, gebaseerd op het verhaal en lichamelijk onderzoek door een arts of fysiotherapeut. Drukken op de opening waar de zenuw doorheen loopt, is pijnlijk, en er zijn specifieke tests om klachten op te wekken. Aanvullende onderzoeken zoals echo, MRI, of zenuwgeleidingsonderzoek tonen vaak geen specifieke problemen aan.
Fysiotherapeuten leiden meestal de behandeling van het piriformis syndroom, gericht op het onderzoeken van de onderliggende oorzaken. De aanpak kan bestaan uit massage, fricties, dry needling, rekoefeningen om de spierspanning te verminderen, en spierversterkende oefeningen om de balans in de heup- en bilspieren te herstellen. Houding en looppatroon worden ook beoordeeld, en indien nodig, aangepast. In het geval van een beenlengteverschil kan een podotherapeut helpen met inlegzolen. Het herstel verloopt vaak langzaam vanwege langdurig verkeerd gebruik van spieren, en het vergt tijd om verbeteringen te bereiken.
Maak hier je afspraak