Migraine
Migraine, ook bekend als aanvalsgewijze hoofdpijn, is een aandoening die hevige of bonzende pijn veroorzaakt en in aanvallen komt. Deze hoofdpijn treedt plotseling op, soms zelfs midden in de nacht, en manifesteert zich meestal aan één kant van het hoofd. Naast migraine bestaan er andere vormen van hoofdpijn, zoals spanningshoofdpijn, hoofdpijn door medicijnen, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn.
Migraine kan worden onderverdeeld in migraine met aura en migraine zonder aura. Een aura verwijst naar neurologische symptomen zoals het waarnemen van lichtflitsen, stippen of vlekken, evenals slechter zien, tintelingen, krachtverlies en spraakstoornissen. Migraine zonder aura is de meest voorkomende vorm.
De precieze oorzaak van migraine is niet bekend, maar het wordt vermoed dat een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels de aanvallen uitlokt.
Migraine wordt gekenmerkt door minstens vijf hoofdpijnaanvallen die 4-72 uur duren, vergezeld van de volgende symptomen:
Bij migraine met aura kunnen visuele verstoringen zoals lichtflitsen, stippen of vlekken optreden, naast verminderd gezichtsvermogen of spraakstoornissen. Tintelingen of gevoelloosheid van de huid zijn ook mogelijk. Deze auraverschijnselen duren meestal minder dan een uur en gaan vooraf aan de hoofdpijn.
Om migraine te diagnosticeren, vraagt de arts tijdens een consult naar het type hoofdpijn, de frequentie ervan en mogelijke triggers. Er kunnen specifieke vragenlijsten over hoofdpijn worden gebruikt, en soms wordt gevraagd om een hoofdpijndagboek bij te houden. Het lichamelijk onderzoek omvat een beoordeling van de algemene gezondheid, een neurologisch onderzoek en het navragen van hoofdpijn in de familie.
De behandeling van migraine omvat vaak medicatie, waarbij pijnstillers zoals ibuprofen, paracetamol of aspirine de aanvallen kunnen verzachten. Vermijden van triggers, zoals alcohol (vooral rode wijn), kan ook helpen aanvallen te voorkomen.
Bij twijfel of ernstige hoofdpijnklachten is het belangrijk om altijd contact op te nemen met een huisarts of specialist. Starten met medicatie dient alleen te gebeuren in overleg met een huisarts.
Maak hier je afspraak