Mediaal tibiaal stress syndroom
Ook bekend als shin splints, springschenen of scheenbeenirritatie, is het Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (MTSS) een overbelastingsblessure die vaak voorkomt bij hardlopers, militairen en beoefenaars van sporten met veel sprongbelasting. Ongeveer 15% van alle hardloopblessures betreft MTSS. Voorheen werd de term 'shin splints' gebruikt om elke vorm van pijn aan de schenen na inspanning te beschrijven. Vanwege de verwarring rond de term gebruiken (para)medici tegenwoordig de term Mediaal Tibiaal Stress Syndroom. Vrouwen lopen een groter risico op MTSS dan mannen, en de stand van de voeten kan ook van invloed zijn.
Bij MTSS spelen de spieren achter het scheenbeen en het kuitbeen een cruciale rol. Deze spieren veroorzaken overmatige trekkrachten aan de binnenzijde van het scheenbeen, wat kleine botbeschadigingen en pijnklachten veroorzaakt.
MTSS is het gevolg van overbelasting, vaak veroorzaakt door een te intensieve trainingsopbouw in combinatie met verminderde spierkracht. Sporten met krachtige en frequente aanspanning van de soleusspier, zoals hardlopen, verhogen het risico. Militairen hebben ook een verhoogd risico door veel en snel lopen met stijve schoenen. Klachten ontwikkelen zich geleidelijk en kunnen tijdens activiteit verdwijnen maar na inspanning weer terugkomen. Factoren zoals te zware of te snelle trainingsopbouw, stijve schoenen, overpronatie van de voet, O-benen en verminderde beweeglijkheid en spierkracht van heup en enkel dragen bij aan het ontstaan van MTSS.
Pijn bevindt zich in het onderste tweederde deel van het onderbeen, aan de binnenzijde van het scheenbeen. Zeurende pijn treedt op tijdens (hard)lopen of bij sporten met veel sprongen.
De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt, drukpijn op de binnenrand van het scheenbeen en diverse tests. Pijn kan worden opgewekt door op één been op de tenen te staan of te hinkelen. Indien nodig kan een MRI of botscan de MTSS bevestigen.
Het doel is ontlasting van het binnenste scheenbeen, en de aanpak varieert afhankelijk van de oorzaak. Relatieve rust en correctie van overpronatie zijn cruciaal. In sommige gevallen kan tijdelijk lopen met krukken nodig zijn. Shockwave therapie kan een rol spelen in de conservatieve behandeling. Geleidelijke activiteitshervatting onder begeleiding van een fysiotherapeut is essentieel.
Maak hier je afspraak