Kneuzing
Een kneuzing treedt op wanneer onderhuids weefsel beschadigd raakt door stomp trauma. Het resultaat is een pijnlijke, gezwollen plek die later kan verkleuren naar blauw. In de meeste gevallen herstelt een kneuzing vanzelf. De medische term voor een kneuzing is contusie.
Door een val of stoot raken onderhuidse haarvaten beschadigd, kleine bloedvaten die diep doordringen in verschillende lichaamsweefsels. De beschadiging veroorzaakt een bloeding uit de haarvaten, resulterend in zwelling, bloeduitstorting, of een blauwe plek. Afhankelijk van het letsel kunnen haarvaten op diverse niveaus beschadigd raken, zoals de haarvaten van de huid, onderhuids weefsel, spieren of botten. Doorgaans blijft de huid intact, waardoor geen wond ontstaat. In sommige gevallen kan een spierkneuzing leiden tot myositis ossificans, waarbij botweefsel zich vormt in de spier, wat langdurige klachten kan veroorzaken.
Klachten ontstaan vaak door vallen of stoten, en dit kan zich op elk lichaamsdeel voordoen (bijvoorbeeld: arm, schouder, elleboog, pols, hand, vinger, been, knie, enkel, voet, hoofd of romp).
Typerende klachten bij een kneuzing zijn pijn op een duidelijk aanwijsbare plek, pijn bij druk op de kneuzing, zwelling, bloeduitstorting (hematoom) of blauwe plek. De blauwe plek kan verschillende kleurveranderingen ondergaan (paars, geel, bruin), en bewegingen van het aangedane lichaamsdeel kunnen pijnlijk zijn doordat beschadigde structuren op rek komen of onder druk staan.
Een arts of fysiotherapeut probeert via een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek vast te stellen of het om een kneuzing gaat of dat er mogelijk meer aan de hand is. Bij twijfel kan een röntgenfoto noodzakelijk zijn om zeker te stellen dat er geen botbreuken aanwezig zijn.
Het toepassen van koude compressen kan zwelling en pijn verminderen. Over het algemeen vereist een kneuzing geen verdere behandeling, en de klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen tot weken. Bij een ernstige kneuzing kan het herstel tot zes weken duren.
Maak hier je afspraak