Klimvinger
De klimvinger, een veelvoorkomende blessure die voornamelijk in de klimsport wordt waargenomen, manifesteert zich met pijn aan de palmzijde van een of meerdere vingers. Meestal worden de middelvinger en/of ringvinger getroffen, gezien zij het grootste deel van het lichaamsgewicht dragen tijdens het klimmen. Hoewel andere vingers ook kunnen worden aangetast, is dit aanzienlijk minder frequent.
De pezen verantwoordelijk voor het buigen van de vingers bevinden zich in de handpalm en worden op hun plaats gehouden door ringbandjes, bekend als pulleys. Een klimvinger of pulley ruptuur treedt op wanneer een of meer pulleys gedeeltelijk of volledig scheuren. De A2 en A4 pulleys lijken vatbaarder voor letsel. Zonder deze pulleys zouden de buigpezen als de snaren van een boog tijdens bewegingen niet meer tegen het bot blijven liggen, wat bekend staat als het 'bowstring effect' bij een volledig gescheurde pulley.
De klachten ontstaan doorgaans wanneer een klimmer uitglijdt of dreigt te vallen, waarna hij probeert deval te breken door een richel vast te grijpen. Dit resulteert in een plotselinge kracht op de buigpezen en pulleys. Deze structuren kunnen slechts beperkte krachten opvangen, en bij overbelasting scheuren ze gedeeltelijk of volledig. Een voelbare 'knak' kan optreden wanneer de pulley plotseling scheurt. Herhaalde overbelasting tijdens het klimmen kan ook geleidelijke schade aan de pulleys veroorzaken.
Symptomen van een klimvinger omvatten pijn aan de palmzijde van de vinger, mogelijk gepaard met zwelling na acuut letsel. Druk op de aangedane pulley is pijnlijk, en het buigen van de vingers tegen weerstand veroorzaakt pijn. Bij het scheuren van pulleys A2 tot A4 kan bowstringing zichtbaar zijn.
Na een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek kan de diagnose bevestigd worden met behulp van een echo of MRI als er nog onduidelijkheid bestaat.
Afhankelijk van de ernst kan conservatieve of operatieve behandeling plaatsvinden. Opties voor de behandeling van een klimvinger zijn onder andere rust, spalken, tapen, ontstekingsremmers (NSAID's), en indien nodig een operatieve ingreep om de gescheurde pulley(s) te herstellen.
Maak hier je afspraak