Jumpers knee
De term "springersknie" is afgeleid van het feit dat deze aandoening veel voorkomt bij mensen die deelnemen aan sporten waarin veel wordt gesprongen. De (pijn)klachten manifesteren zich rond de kniepees aan de voorzijde van de knie. Springersknieën doen zich vaak voor bij sporten waarin (explosief) springen een cruciaal onderdeel vormt, zoals bijvoorbeeld volleybal en basketbal.
De kniepees loopt vanaf de onderkant van de knieschijf naar de voorkant van het bovenste deel van het scheenbeen (tuberositas tibiae). Bij een springersknie is de pees bij de aanhechting op de knieschijf aangetast. De pees kan ontstoken zijn (tendinitis) of in kwaliteit en structuur verslechterd (tendinose).
De klachten ontstaan geleidelijk zonder voorafgaand trauma en zijn dus het gevolg van overbelasting.
Typerende klachten bij een springersknie zijn:
De diagnose kan doorgaans nauwkeurig worden gesteld door een arts of fysiotherapeut. Een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek van de knie helpen om de oorzaak van de klachten te achterhalen. In sommige gevallen kan echografie of een MRI-scan worden gebruikt om de structuur van de kniepees in beeld te brengen, hoewel dit meestal niet nodig is.
Gedoseerde krachttraining van de quadriceps, de spier die de knie strekt, heeft positieve resultaten getoond. Deze krachttraining heeft gunstige effecten op zowel de kwaliteit als de trekkracht van de pees.
Maak hier je afspraak