Hoofdpijn door medicijnen
Medicatie-afhankelijke hoofdpijn, ook bekend als rebound-hoofdpijn, kan optreden wanneer iemand frequent pijnstillers gebruikt, minstens 15 dagen per maand, waardoor de hoofdpijn juist veroorzaakt of in stand gehouden wordt door de medicatie. Dit fenomeen komt voor naast andere vormen van hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn.
Bij ernstige hoofdpijn is het vaak verleidelijk om pijnstillers te gebruiken. Echter, mensen die regelmatig pijnstillers innemen, zelfs preventief om terugkerende hoofdpijn te voorkomen, lopen een verhoogd risico op medicatie-afhankelijke hoofdpijn. Hierbij kan het gebruik van medicatie de hoofdpijn in stand houden, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat met dagelijkse of bijna dagelijkse hoofdpijn.
Frequent gebruik van pijnstillers of middelen tegen migraine gedurende minstens 2 dagen per week kan leiden tot medicatie-afhankelijke hoofdpijn.
De hoofdpijn is aanhoudend gedurende meer dan 3 maanden, kan bijna dagelijks optreden en de hele dag aanhouden. De klachten kunnen variëren in intensiteit en er is geen vast patroon bekend. Het stoppen van het medicijngebruik kan in sommige gevallen leiden tot een toename van hoofdpijn, vergelijkbaar met hoofdpijn na het gebruik van overmatige cafeïne. Sommige mensen ervaren ook ontwenningsverschijnselen na het stoppen, die na verloop van tijd verdwijnen.
De diagnose van medicatie-afhankelijke hoofdpijn kan meestal eenvoudig worden gesteld door de huisarts, soms wordt er gevraagd om een hoofdpijndagboek bij te houden om inzicht te krijgen in de frequentie en omstandigheden van de hoofdpijn.
De behandeling omvat het verminderen van het medicijngebruik, waarbij goede informatie en begeleiding van de huisarts essentieel zijn om de klachten snel te verminderen.
Bij twijfel of ernstige hoofdpijnklachten is het raadzaam om altijd contact op te nemen met een huisarts of specialist.
Maak hier je afspraak