Hamstringletsel
Hamstringklachten manifesteren zich vaak acuut, waarbij de pijn plotseling optreedt tijdens een snelle toename van kracht of snelheid. Indien de klachten echter geleidelijk ontstaan, spreken we van een niet-acuut hamstringletsel, dat een chronische vorm kan aannemen. Voor meer informatie over de acute variant verwijzen we naar het artikel over acuut hamstringletsel. Hieronder wordt nader ingegaan op het niet-acute hamstringletsel.
De term 'hamstrings' verwijst naar een groep van 3 spieren aan de achterzijde van het bovenbeen: de semimembranosus, de semitendinosus en de biceps femoris. Deze spieren zijn verantwoordelijk voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Bij een hamstringletsel zijn één of meer van deze spieren betrokken.
Overmatige belasting van de hamstrings kan leiden tot overbelasting, resulterend in kleine scheurtjes in de spier door herhaalde rek- en trekkrachten. Dit kan vooral voorkomen wanneer de opbouw in training te snel gaat of wanneer een adequate warming-up ontbreekt. Spierblessures manifesteren zich vaak op het zwakste punt van de spier, met name bij de overgang van peesweefsel naar spierweefsel, zoals weergegeven in de afbeelding.
Chronische hamstringblessures worden gekenmerkt door langzaam verergerende pijn, veelal ontstaan door herhaalde loopbewegingen tijdens activiteiten zoals hardlopen, vooral bij sporten als marathons en triatlons.
In tegenstelling tot acuut hamstringletsel zijn de klachten bij de chronische variant minder duidelijk aanwezig. Er is sprake van zeurende pijn rondom de bil en aan de achterkant van het bovenbeen, soms uitstralend naar de achterkant van de knie. De exacte locatie van de klachten is vaak moeilijk te bepalen. Mogelijke symptomen zijn onder andere pijn bij het buigen van de knie tegen weerstand, pijn tijdens of na het hardlopen, gevoeligheid bij het rekken van de hamstrings, een krampgevoel aan de achterzijde van het bovenbeen, en krachtverlies. Klachten kunnen ook optreden tijdens het zitten, omdat dit druk op de beschadigde structuren veroorzaakt.
Een arts of fysiotherapeut stelt de diagnose aan de hand van een vraaggesprek over de klachten en hun ontstaan, gevolgd door lichamelijk onderzoek met enkele tests om de schade aan de hamstrings te beoordelen. Het diagnosticeren van niet-acuut hamstringletsel is complexer dan bij de acute vorm.
Krachttraining vormt een essentieel onderdeel van de behandeling van hamstringblessures, waardoor de structuur van het spier- en peesweefsel verbetert.
Maak hier je afspraak