Hallux valgus
Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening aan de voet waarbij er een standsafwijking van de grote teen optreedt. Naast het ongemak en de pijn die dit kan veroorzaken, ervaren sommige patiënten het ook als cosmetisch storend. Ongeveer 33% van alle volwassenen vertoont in zekere mate een hallux valgus standsafwijking, waarbij het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.
Bij hallux valgus staat de grote teen scheef in de richting van de andere tenen, terwijl het middenvoetsbeentje voor de grote teen naar buiten gedraaid is. Dit resulteert in een knobbel aan de buitenkant van de grote teen, ook wel een bunion genoemd.
De precieze oorzaak van hallux valgus is niet volledig bekend, maar het kan het gevolg zijn van aangeboren voetafwijkingen, gewrichtshypermobiliteit en overmatige naar binnen zakking van de voet. Het dragen van strakke, nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken lijkt de kans op het ontwikkelen van hallux valgus te vergroten. In sommige families komt het vaker voor, en het kan ook geassocieerd worden met ziekten die ontstekingen van de gewrichten veroorzaken, zoals reumatoïde artritis.
Klachten bij hallux valgus omvatten pijn of moeite met lopen, meestal aan de zijkant van de grote teen. De grote teen wijst naar binnen, en er vormt zich een pijnlijke knobbel aan het begin van de grote teen die naar buiten kan uitsteken. Deze knobbel kan ontstoken raken, zwellen en rood worden. Sommige patiënten ervaren moeilijkheden bij het vinden van passende schoenen, en het dragen van smalle, puntige schoenen of hoge hakken kan de pijn verergeren.
Om hallux valgus te diagnosticeren, zal de arts of fysiotherapeut vragen stellen over de klachten en hun ontstaan. Bij meer gevorderde hallux valgus is de diagnose vaak eenvoudig te stellen, aangezien de grote teen dan naar binnen wijst en er een pijnlijke knobbel aanwezig is.
De behandeling is meestal conservatief. Dit omvat het advies om wijder schoeisel te dragen met lage of geen hakken. Beweeglijkheid van het gewricht kan worden behouden door middel van voetoefeningen. Steunzolen of een nachtspalk kunnen helpen om de scheefstand tegen te gaan. Bij ernstige pijn of hinder kan een operatieve ingreep overwogen worden. Tijdens de operatie verbetert de chirurg de stand van de teen, en in ernstigere gevallen kan het teengewricht worden vastgezet, wat over het algemeen goede resultaten oplevert.
Maak hier je afspraak