Hallux rigidus
Bij hallux rigidus is de grote teen minder flexibel en voelt stijf aan, voornamelijk aan de bovenkant van het begin van de grote teen. Langdurige klachten kunnen leiden tot de vorming van een harde knobbel bovenop de grote teen. Hoewel deze klachten meestal optreden bij mensen boven de 50 jaar als gevolg van artrose, kunnen ze ook voorkomen bij jongvolwassenen als gevolg van sportblessures.
Hallux rigidus wordt gekenmerkt door pijn en verminderde beweeglijkheid in het MTP1-gewricht, het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en de grote teen. Bij langdurige klachten ontstaat vaak een benige vergroeiing aan de bovenkant van de grote teen, een zogenaamde osteofyt.
Deze klachten komen vaker voor bij mannen dan bij vrouwen en worden meestal veroorzaakt door artrose bij volwassenen (achteruitgang van kraakbeen in het gewricht). Het beeld kan ook ontstaan door ongevallen, sportblessures, osteochondritis dissecans (waarbij kraakbeen met het onderliggende bot loskomt van het gewrichtsoppervlak), herhaalde jichtaanvallen, hypermobiliteit of afwijkingen van het middenvoetsbeentje.
Klachten bij hallux rigidus omvatten pijn rond het gewricht van de grote teen, voornamelijk aan de bovenkant. De grote teen voelt stijf en is minder beweeglijk, met pijn bij het strekken ervan. Soms is een zichtbare knobbel bovenop de grote teen aanwezig, en in sommige gevallen kan zwelling optreden. Pijn tijdens het lopen kan leiden tot het vermijden van druk op de grote teen.
De arts of fysiotherapeut vraagt tijdens een gesprek naar de klachten en de oorsprong ervan. Het lichamelijk onderzoek omvat het beoordelen van het looppatroon en de beweeglijkheid van de teen. Een röntgenfoto kan aantonen of de botten al zijn vergroeid.
De behandeling kan het aanpassen van schoenen omvatten, waarbij ruime schoenen met een stijve zool worden aanbevolen. Het gebruik van steunzolen of een afwikkelbalk onder de zool kan de grote teen ontlasten. In sommige gevallen kan ontstekingsremmende medicatie nuttig zijn. Bij ernstige gevallen kan een operatieve ingreep worden overwogen.
Maak hier je afspraak