Enkelfractuur
Een enkelfractuur, ook bekend als een gebroken enkel, kan optreden op verschillende plaatsen in de enkel. Dit letsel ontstaat vrijwel altijd als gevolg van een ongeluk of val, waarbij onmiddellijk hevige pijn en zwelling van de enkel optreden. Vaak is lopen niet meer mogelijk. De enkel bestaat uit het scheenbeen, het kuitbeen en het sprongbeen, waarbij de onderste uiteinden van het scheenbeen en kuitbeen samen de enkelvork vormen. Het sprongbeen wordt omsloten door deze twee botten, wat het bovenste spronggewricht vormt.
Bij een enkelfractuur ontstaat een breuk in één of meer botten van de enkel, waarbij het kuitbeen vaak betrokken is. In ernstigere gevallen kunnen botten op meerdere plaatsen tegelijk breken. De Weber classificatie wordt vaak gebruikt om enkelfracturen in te delen op basis van de plaats van de breuk en de betrokkenheid van de syndesmose, een bindweefselstructuur tussen het kuitbeen en scheenbeen.
Enkelfracturen ontstaan vrijwel altijd na een ongeluk, val, ernstige verzwikking of sportblessure. Patiënten ervaren vaak duidelijk het breken van iets in de enkel.
Symptomen van een enkelfractuur zijn onder andere hevige pijn in of rond de enkel, drukpijn op het gebroken bot, pijn bij enkelbewegingen, zwelling en vaak het onvermogen om de enkel volledig te belasten.
De diagnose wordt gesteld door een arts aan de hand van lichamelijk onderzoek en het verhaal van de patiënt, waarbij de Ottawa enkelregels worden gebruikt om te bepalen of een röntgenfoto nodig is.
Veelal worden gebroken botten gezet en behandeld met gips, dat meestal 4-6 weken gedragen wordt. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn, waarbij gebroken botdelen met schroeven en plaatjes worden vastgezet. Na de operatie volgt een periode van niet-belasting, gevolgd door begeleide revalidatie om de beweeglijkheid en belastbaarheid van de enkel te herstellen. De volledige revalidatie tot sportniveau kan tot een jaar duren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort breuk, gipsduur, leeftijd en het gewenste functioneringsniveau van de patiënt.
Maak hier je afspraak