Distaal biceps letsel
Distaal biceps letsel manifesteert zich door pijn in de elleboogplooi of net daarboven aan de voorzijde van de bovenarm, en betreft een blessure aan de onderste helft van de bicepspees. Het distale biceps letsel verschilt van het hoger gelegen proximale biceps letsel.
De biceps spier is met een pees verbonden aan het bot van de onderarm, waarbij biceps letsel vaak betrekking heeft op de pees. Er zijn twee vormen van distaal biceps letsel: biceps tendinopathie en bicepspees ruptuur. Biceps tendinopathie betreft een aandoening van de bicepspees waarbij de kwaliteit van het peesweefsel verslechtert, voorheen bekend als biceps tendinitis, biceps tendinose of bicepspees ontsteking. Een bicepspees ruptuur is een (gedeeltelijke) scheur van de bicepspees, waarbij de pees zelf scheurt of losraakt van het bot.
Biceps tendinopathie ontstaat doorgaans door overbelasting, zoals bij krachtig of frequent buigen van de elleboog. Een bicepspees ruptuur vindt plaats op een specifiek moment, zoals bij het tillen van een zwaar voorwerp, en wordt beïnvloed door factoren als overbelasting, verminderde peesconditie of bepaalde medicatie.
Bij biceps tendinopathie uiten de klachten zich in pijn in de elleboogplooi bij het buigen van de elleboog en het naar boven draaien van de handpalm tegen weerstand. Er zijn meestal geen zichtbare veranderingen aan de pijnlijke plek. Een bicepspees ruptuur gaat gepaard met een duidelijk knappend gevoel, beperkte kracht bij het buigen van de elleboog, een bloeduitstorting en een zichtbare verplaatsing van de 'spierbal' naar boven, wat resulteert in een bult aan de voorzijde van de bovenarm.
De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt over ontstaanswijze, pijnlocatie en beperkingen. Lichamelijk onderzoek kan verminderde kracht, bloeduitstorting of een bult in de bovenarm aan het licht brengen. Een echo kan worden gebruikt om een (gedeeltelijke) peesruptuur te identificeren of vast te stellen of er sprake is van biceps tendinopathie.
Bij biceps tendinopathie omvat de behandeling relatieve rust en fysiotherapie om de pees te versterken. Dit geldt ook voor een gedeeltelijke scheur. In geval van een volledige bicepspees ruptuur is een operatieve hechting noodzakelijk om de pees opnieuw te bevestigen. Na de operatie kan de patiënt onder begeleiding van een fysiotherapeut starten met oefeningen om de beweeglijkheid en kracht in de elleboog te herstellen, wat meestal na ongeveer drie maanden is voltooid.
Maak hier je afspraak