Cervicogene hoofdpijn
Cervicogene hoofdpijn - ook bekend als hoofdpijn vanuit de nek of CGH - is een zeldzame vorm van hoofdpijn waarbij de klachten voortkomen uit het bovenste deel van de nek. In tegenstelling tot andere vormen van hoofdpijn zoals migraine, spanningshoofdpijn, medicijn-geïnduceerde hoofdpijn en clusterhoofdpijn, is er bij CGH geen direct probleem in het hoofd zelf.
Cervicogene hoofdpijn wordt veroorzaakt door problemen met de beweeglijkheid van de nek, waarbij de hoofdpijn meestal aan één kant van het hoofd optreedt. Deze pijn kan ook uitstralen naar de arm aan dezelfde zijde. De hoofdpijn is vaak aanhoudend en zeurend van aard, maar kan ook in aanvallen voorkomen die uren tot dagen kunnen duren.
Verhoogde druk op de nek door draaibewegingen of langdurige houdingen kan de klachten veroorzaken. CGH komt vaak voor bij mensen tussen de 30 en 40 jaar oud die hun nek dagelijks zwaar en/of eenzijdig belasten. Bovendien wordt het vaak gezien na een whiplash-letsel.
Bij CGH is de hoofdpijn constant of treedt het in aanvallen op, vaak gepaard gaand met nek- of armspijn aan dezelfde zijde. De bewegingsvrijheid van de nek kan beperkt zijn.
De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten van de patiënt, waarbij speciale vragenlijsten en het bijhouden van een hoofdpijndagboek kunnen helpen om een beter inzicht te krijgen. Tijdens het lichamelijk onderzoek wordt de beweeglijkheid van de nek beoordeeld en gekeken of deze samenhangt met de klachten.
De behandeling omvat het verbeteren van de nekmobiliteit, het geven van houdingsinstructies en het volgen van een oefenprogramma met spierversterkende oefeningen. Geruststelling en het verminderen van risicofactoren zijn ook belangrijk. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen een jaar, maar bij ernstige of chronische klachten kunnen pijnbehandelingen worden overwogen.
Bij twijfel of ernstige hoofdpijnklachten is het altijd raadzaam om contact op te nemen met een huisarts of specialist.
Maak hier je afspraak