Buitenste enkelbandletsel
Het letsel aan de buitenste enkelbanden, ook bekend als lateraal enkelbandletsel, is een veelvoorkomende enkelblessure. Doorgaans ontstaan de klachten na een verzwikking of verkeerde beweging van de enkel. Onbehandeld kan dit leiden tot blijvende instabiliteit van het enkelgewricht. Deze blessure komt vaak voor bij mensen tussen de 15-35 jaar en bij sporters, vooral degenen die veel springen, draaien of contactsporten beoefenen.
Enkelbanden zijn stevige structuren aan de binnen- en buitenzijde van de enkel, die het onderbeen verbinden met de voet en extreme bewegingen in het enkelgewricht opvangen. Bij een verzwikking of verkeerde beweging komen de buitenste enkelbanden maximaal op rek, wat kan leiden tot gedeeltelijke of volledige scheuring.
Buitenste enkelbandletsel ontstaat vaak door een duidelijk moment van verkeerde beweging, zoals bij een verzwikking. Soms kan overbelasting van de enkelbanden tijdens sport of andere activiteiten ook leiden tot klachten. Een verzwikking met letsel aan de buitenste enkelbanden wordt een inversietrauma genoemd, waarbij de voetzool naar binnen zwikt en de enkel naar buiten.
Symptomen van buitenste enkelbandletsel omvatten pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet, zwelling (direct en in de eerste dagen na het letsel), mogelijk een bloeduitstorting, gevoel van instabiliteit in de enkel en pijn bij bijna alle enkelbewegingen, vooral bij het naar binnen draaien van de onderkant van de voet (inversie).
De diagnose wordt gesteld door een arts of fysiotherapeut op basis van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek. Bij een diagnose binnen 0 tot 5 dagen kan een functiescore gebruikt worden om het behandelproces te bepalen. Als een enkelfractuur wordt vermoed, kan een röntgenfoto nodig zijn.
De behandeling is afhankelijk van de ernst van het letsel. In de eerste dagen richt de behandeling zich op pijnvermindering en het verminderen van zwelling, vaak door rust, elevatie en ijs. Indien nodig kunnen krukken worden gebruikt om de enkel te ontlasten. Oefeningen zijn toegestaan binnen de pijngrens.
Bij een licht enkelletsel zonder complicaties is mogelijk geen specifieke fysiotherapie nodig. Bij ernstiger letsel kan fysiotherapie gericht zijn op het optimaliseren van de enkelbeweeglijkheid en het opbouwen van de belastbaarheid. Tape of een zwachtel kan worden gebruikt voor extra ondersteuning, en na enkele dagen kan de belasting voorzichtig worden verhoogd.
Volledig herstel van enkelbanden kan minimaal 6 tot 12 weken duren, en pijnklachten kunnen zelfs tot een jaar aanhouden. Vroegtijdige, juiste behandeling is essentieel om chronische enkelinstabiliteit te voorkomen. In zeldzame gevallen, vooral bij professionele sporters of beroepen waar enkelstabiliteit cruciaal is, kan een operatie worden overwogen.
Maak hier je afspraak