Verzwikte enkel? Doe dan dit!
Vrijwel iedereen verzwikt of verstuikt wel eens een enkel. Bij een lichte verzwikking is de schade beperkt. De enkel is niet meer dan een beetje gezwollen en doet een paar dagen pijn waarna je hem al vrij snel weer volledig kunt gebruiken. Is de verzwikking heftiger geweest dan kan het goed zijn dat er een of meerdere gewrichtsbanden verrekt of beschadigd zijn. De pijn is heviger en de enkel functioneert niet meer optimaal.
Na het moment van verzwikken kun je gedurende het herstel de volgende stappen toepassen.
1: Alleen koelen ter pijndemping (indien dat nodig is). Koelen om de zwelling tegen te gaan is niet adviseerbaar. De zwelling is een belangrijke functie van het herstelproces en deze wil je dus niet tegengaan. Indien nodig kan de enkel in de beginfase wat ondersteund worden door een verband of tape.
2: Ga vervolgens de enkel rustig onbelast bewegen binnen een pijnscore van 0-4 op schaal van 0-10, waarbij 0 helemaal geen pijn is en 10 extreme pijn.
3: Indien het toelaatbaar is, probeer er dan langzaam op te lopen en wikkel de enkel goed af. Een pijnscore tot 4 op schaal van 0-10 is hierbij acceptabel.
4: Wanneer je de enkel onbelast goed kunt bewegen en er goed op kan lopen, kan gestart worden met specifieke trainingsoefeningen om de spieren rondom het enkelgewricht te versterken en de enkelbelasting langzaam op te voeren.
Gedurende stappen probeer je de activiteiten in het dagelijks leven zo snel als mogelijk weer ‘’normaal’’ op te pakken. Rondom stap 4 kun je de sportactiviteiten weer proberen op te pakken.
Bij een lichte verzwikking is er niet altijd fysiotherapie nodig. Heb je te maken met een forse verzwikking dan kan fysiotherapie erg waardevol zijn. Zeker als je terug wilt keren naar sportniveau.
Wil je weten of fysiotherapie jou kan helpen bij jouw enkelklacht? Kom dan voor advies langs tijdens een van onze GRATIS inloopspreekuren. Ervaar je direct fysiotherapie nodig te hebben, maak dan een afspraak bij een van onze enkelspecialisten.
Geplaatst op: 28-01-2020