Inventariseer wekelijks je fysieke belastbaarheid en voorkom overbelasting door sport!
Met fysieke overbelasting bedoelen we overbelasting van het houding en bewegingsapparaat. Overbelasting is een probleem dat met regelmaat voorkomt en voor vervelende klachten kan zorgen. Echter is het voorkomen van overbelasting heel goed mogelijk en willen we je met de volgende informatie hier een beter inzicht in laten krijgen.
Overbelasting is een disbalans tussen je huidige belastbaarheid en je huidige belasting. Je vraagt bijvoorbeeld meer fysieke activiteiten dan dat het lichaam kan verwerken. Als je dit met regelmaat blijft doen is de kans op het ontwikkelen van klachten vrij groot. Om overbelasting te voorkomen dien je zowel te kijken naar je belastbaarheid en wat jouw belasting per week is. In deze blog richten we ons met name op het zelfstandig inventariseren van jouw belastbaarheid. Door het inventariseren van de belastbaarheid kun je voor jezelf bepalen met welke intensiteit je het lichaam kunt belasten.
Bijvoorbeeld met een lage intensiteit omdat je deze week laag belastbaar bent, met een gemiddelde intensiteit omdat je gemiddeld belastbaar bent of met een hoge intensiteit om je hoog belastbaar bent. De belastbaarheid kan van dag tot dag verschillen en bepaal je aan de hand van de volgende factoren:
Slaap: Tijdens slaap maakt het lichaam diverse hormonen aan waardoor de ‘’accu’’ weer wordt opgeladen. Voorwaarden hiervan is wel een doorgaande slaap en een slaapduur van ongeveer 7-8 uur per nacht. Kun je vanwege factoren geen doorgaande slaap halen of niet voldoende uren slaap, dan zal de accu niet volledig zijn opgeladen en heeft dit invloed op de belastbaarheid van het lichaam. Door een gebrek aan slaap zal het lichaam lager belastbaar zijn.
Mentale stress: Niet functionele stress, ook wel distress genoemd, is tegenwoordig een veel voorkomend probleem. Heel veel mensen hebben er last van en het heeft ontzettend veel invloed op diverse lichamelijke processen. Iets wat men tot te dag van vandaag nog vaak onderschat. Distress kost je lichaam veel energie en zorgt ervoor dat je accu snel leeg getrokken wordt. Door deze reden zal het snel zorgen voor een verlaagde belastbaarheid van het lichaam. Heb je een periode met daarin meer last van distress, dan zal de belastbaarheid hierdoor beïnvloed worden en dien je de belasting hierop aan te passen.
Voeding: Een tekort aan voedingstoffen lijdt tot een verlaagde belastbaarheid. Een gezond voedingspatroon met voldoende vitamines en mineralen zijn erg belangrijk. Ook voldoende eiwitten zijn van essentieel belang voor een goed herstel. Heb je één week slecht of weinig gegeten dan zal dit de belastbaarheid beïnvloeden.
Sport belasting en herstel: De hoeveelheid fysieke belasting die het lichaam krijgt beïnvloed de belastbaarheid. Train je bijvoorbeeld 2 dagen intensief achter elkaar, dan is het mogelijk dat het lichaam de 3e dag een verlaagde belastbaarheid heeft omdat het nog niet volledig herstelt is. Zorg er voor dat er altijd ruimte is voor voldoende herstel. Heb je deze mogelijkheid niet, dan dien je er rekening mee te houden dat het lichaam niet elke dag even belastbaar is. De belasting dient dan te worden aangepast. Eerder genoemde punten; Slaap, mentale stress en voeding hebben ook invloed op de hersteltijden!
Samenvattend : Analyseer het lichaam van week tot week en evalueer op de bovengenoemde punten. Afhankelijk daarvan kun je bepalen of het verstandig is om het lichaam op de gewenste belasting te belasten of dat je tijdelijk het lichaam op een lagere intensiteit moet belasten. Negeer je dit, dan is het mogelijk dat het lichaam overbelast raakt en er een blessure optreedt.
Heb je na het lezen van deze blog het gevoel dat je met overbelasting problemen loopt of zoek je hulp bij het optimaal balanceren tussen de belasting en belastbaarheid? Contact ons of klik op onderstaande link voor meer informatie betreft sportfysiotherapie.
Geplaatst op: 08-10-2019