Eindelijk is het zover, de zon breekt door en de temperatuur in Nederland loopt op. De zomerkleding kan weer uit de kast en het vakantiegevoel groeit. De meeste mensen genieten volop van dit mooie weer, maar voor mensen met lymfoedeem kan het hete weer erg vervelend zijn.
Lymfoedeem is een ophoping van eiwitten en vocht door het niet goed functioneren van het lymfesysteem. Hiervoor bestaan verschillende oorzaken die zowel aangeboren (primair) als verworven (secundair) kunnen zijn. Lymfoedeem komt relatief vaak voor na behandeling van kanker.
Veel mensen met lymfoedeem geven aan dat ze opkijken tegen het zomerse weer: “Het is altijd weer confronterend, het is erg warm met een lange broek en de kous eronder. Een kort rokje of open schoenen geeft me een ongemakkelijk gevoel”.
-Warmte & zon: door extreme warmte zetten de bloedvaten uit, kan er meer bloed naar het weefsel stromen en zal er meer lymfe afgevoerd moeten worden. Is de afvoer van lymfevocht belemmerd, dan kan dat een toename van lymfoedeem geven.
-Vliegreizen: nadelig door de drukverandering in de vliegcabine en het (lang) stilzitten.
-Insectenbeten: het oedeem kan toenemen door gif, ook geven wondjes infectiegevaar.
-Vaccinaties voor verre bestemmingen: prikken in het aangedane lichaamsdeel kan (verergering van) oedeem veroorzaken.
-Tuinieren: risico op wondjes en langdurige blootstelling aan de zon.
-Kleding: bij lymfoedeem in de voeten kan het moeilijk zijn om zomerse schoenen te vinden. Ook vinden sommige mensen het vervelend dat de kous zichtbaar is onder een korte broek of een shirt zonder mouwen.
Dat betekent natuurlijk niet dat je de hele zomer binnen moet blijven, er zijn vele dingen die je kunt doen om deze ongemakken en risico’s te voorkomen en vermijden zodat je optimaal van deze zomerperiode kunt genieten!
-Warmte & zon:
“Ik draag altijd trouw mijn kous, waardoor mijn linkerarm veel witter is dan de rest van mijn lichaam. Als ik mijn kous uittrek en even in de zon ga zitten, kan dat kwaad?”
Ja, helaas kan dit grote problemen geven. Het lymfoedeem zal verergeren en de klachten zullen toenemen. Dit raden wij sterk af. Op een verantwoorde manier in de zon zitten met de rest van het lichaam is geen probleem, zolang: het aangedane lichaamsdeel in de schaduw ligt of gekoeld wordt of de kous om heeft.
-Vliegreizen: draag de kous & blijf bewegen!
-Insectenbeten: maak (de) wondjes goed schoon met alcohol en een desinfectiemiddel ter voorkoming van infectie. Gebruik antimuggenspul en absoluut niet krabben.
-Vaccinaties: niet laten zetten in het aangedane lichaamsdeel, de andere zijde is geen probleem.
-Tuinieren: kies een koelmoment op de dag en draag beschermende kledij om wondjes te voorkomen
-Kleding: Draag lichte en losse kleding. Dit geeft verkoeling en voorkomt knelling bij zwelling. Sommige mensen vinden het vervelend om zomerkleding te dragen waarbij de kous zichtbaar is. Dit is een persoonlijke keuze. Tegenwoordig biedt de fabrikant steeds meer verschillende soorten kousen aan. Compressiekousen zijn er in veel verschillende kleuren en patronen, neem contact op met uw verstrekker voor meer informatie.
-Kous: Indien mogelijk, toch dragen
Ook al is het erg warm, toch adviseren wij om direct na het opstaan de kous aan te trekken. Op dit moment is het lichaamsdeel het smalst. Door de warmte is de kans groot dat het oedeem licht toeneemt. Lukt het niet om de kous aan te houden, geen paniek. Trek deze uit en probeer met oefeningen, hoog-leggen, koude handdoeken en een koele omgeving de oedeemtoename zo laag mogelijk te houden.
Niet voldoende? Neem contact op en kijk wat manuele lymfedrainage en lymfetaping voor u kan beteken.
-GENIETEN! Met een paar aanpassingen hoeft de zomerse weer geen groot obstakel te vormen. Mocht u vragen hebben over de bovenstaande tekst, neem vooral contact met ons op!
U kunt altijd bij ons terecht voor aanvullende adviezen en behandeling van lymfoedeem
Op naar de zomer!
Met vriendelijke groet,
Tessa Bölger
Oedeemfysiotherapeut bij Fysio Donders
Geplaatst op: 05-06-2017