Bekkeninstabiliteit
Het bekken speelt een cruciale rol bij het overbrengen van krachten tussen de romp en de benen, gevormd door verschillende botdelen en gewrichten. Wanneer er sprake is van instabiliteit in deze gewrichten, kunnen klachten ontstaan, bekend als bekkeninstabiliteit. Hoewel dit vaak wordt waargenomen bij zwangere vrouwen of vrouwen die recentelijk zijn bevallen, kan dit klachtenbeeld zich ook voordoen bij mannen en niet-zwangere vrouwen.
Het bekken bestaat uit drie botstukken: de linkerbekkenhelft, de rechterbekkenhelft en het heiligbeen, dat zich aan de achterzijde van het lichaam bevindt, ingeklemd tussen de twee bekkenhelften. Aan de voorzijde zijn de bekkenhelften verbonden, samen vormen ze een cirkelvormige structuur genaamd de bekkenring. Drie gewrichten verbinden de botstukken: de sacro-iliacale gewrichten aan de achterzijde en de 'symfyse' aan de voorzijde. Banden die over de gewrichten lopen, houden de botstukken bij elkaar. Bij verslapping van deze banden wordt de term bekkeninstabiliteit gebruikt, waarbij de gewrichten te soepel worden, wat kan leiden tot overbelasting en schade.
Hoewel de term bekkeninstabiliteit vaak wordt gebruikt voor klachten tijdens en na de zwangerschap, heeft men de voorkeur voor de term zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn.
De klachten ontstaan meestal tijdens de zwangerschap of kort na de bevalling. Het hormoon 'relaxine' maakt de banden losser, waardoor de bekkengewrichten soepeler worden. Dit vergemakkelijkt de vervorming van het bekken, wat gunstig is voor de geboorte. Niet alleen zwangere vrouwen kunnen bekkeninstabiliteit ervaren; verslapping van de dwarse en schuine buikspieren, ongevallen, sportblessures, en onjuiste bewegingen kunnen eveneens leiden tot bekkeninstabiliteit.
De symptomen variëren per individu, maar veelvoorkomende klachten zijn pijn in de onderrug, het stuitje, de buik, aan de zijkant of achterkant van het bovenbeen, in de liezen of aan het schaambeen. Activiteiten zoals traplopen, draaien in bed, langdurig zitten, opstaan uit een stoel, wandelen, en schokkende bewegingen (bijvoorbeeld tijdens het hardlopen) kunnen pijn veroorzaken. Andere symptomen zijn pijn tijdens menstruatie of seksuele gemeenschap, onvermogen om op één been te staan, startpijn na inactiviteit, en vermoeidheid.
Voorlichting is essentieel, waarbij verloskundigen, gynaecologen en (bekken)fysiotherapeuten een belangrijke rol spelen. De behandeling omvat mogelijk het gebruik van een bekkenband, fysiotherapie, thuisoefeningen, conditietraining en spiertraining. Het leren omgaan met klachten is cruciaal, met een goede balans tussen rust en activiteit. Hoewel er geen 'wondermedicijn' voor bekkeninstabiliteit bestaat, speelt acceptatie een belangrijke rol.
Maak hier je afspraak