Acupunctuur

Laat energie weer vrij stromen door het lichaam

Acupunctuur is een behandelmethode uit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).  De TCG gaat er van uit dat lichamelijke en geestelijke klachten worden veroorzaakt door verstoringen in de energiehuishouding van het lichaam. Zo kunnen blokkades, overschotten of tekorten ontstaan met pijn, ongemak en ziektes als gevolg. Acupunctuur zorgt ervoor dat de energie weer vrij kan stromen, waardoor het lichaam zichzelf kan herstellen van klachten. Dit gebeurt door het zetten van dunne naaldjes op specifieke punten. Doordat deze naaldjes zeer dun zijn is het prikken nauwelijks voelbaar.

Wanneer acupunctuur?

In de praktijk worden goede resultaten behaal bij:

  • Pijnklachten (alle soorten pijn, ook onbegrepen pijn, fantoompijn, neuropathie, hoofdpijn, migraine)
  • Hooikoorts
  • Hyperventilatie
  • Overgangsklachten (opvliegers, slecht slapen, emotionele klachten)
  • Slaapproblemen
  • Stress en spanningsklachten
  • Ondersteuning bij kanker

» Indicatielijst Acupunctuur

Dry Needling of Acupunctuur?

Wat zijn de behandelmethoden bij acupunctuur?

Klassieke acupunctuur

Je hebt verschillende vormen van acupunctuur, een triggerpoint behandelen kan onderdeel zijn van een klassieke triggerpoint behandeling. Daarnaast ondersteun je het lichaam met andere acupunctuurpunten, bij stresspunten voor meer ontspanning, bij vermoeidheid punten voor meer energie, etc.

Balans acupunctuur

Balans acupunctuur is een acupunctuurvorm die bij uitstek effectief is in de behandeling van pijn. Je kijkt hierbij vooral naar de locatie, de aard en de diepte van de pijn. Bij balans acupunctuur zet je de naalden nooit in het pijngebied zelf maar altijd op afstand. Zo behandel je bijvoorbeeld neuropathie van de voeten met acupunctuur in de handen of fantoompijn met acupunctuur op het andere been of arm.

Ooracupunctuur

Ooracupunctuur  of auricolotherapie werkt via reflexzones. Een reflexzone weerspiegeld het lichaam in het klein. Ooracupunctuur kan onderdeel zijn van een acupunctuurbehandeling. Bij ooracupuntuur kun je ook met verblijfsnaalden werken. Dit zijn minuscule naaldjes die voor de duur van een week mogen blijven zitten. Verblijfsnaalden hebben een wat mildere werking, maar omdat zij langduriger blijven zitten geeft dat bij sommige klachten een betere ondersteuning.

Hoe werkt een acupunctuurbehandeling?

In de eerste behandeling worden uw klachten in kaart gebracht. Naast een uitgebreid gesprek geven uw pols (snelheid, regelmaat, diepte en spanning) en tong (kleur, vorm, etc.) veel informatie over uw klacht. Afhankelijk van de diagnose worden specifieke punten en puntcombinaties geprikt. De naalden blijven ongeveer 20 minuten zitten.  Het aantal behandelingen dat nodig is hangt af van de klachten en hoe lang deze al bestaan.

Fysio Donders-032

Vergoeding

Onze praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur, hierdoor wordt de behandeling bij veel zorgverzekeraars vergoed in een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijze. Als u zeker wilt weten of uw acupunctuurbehandeling wordt vergoed, kunt u het best contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Zie hier en lijst vergoedingen van de zorgverzekeraar. Uiteraard willen wij u helpen om te kijken hoe u verzekerd bent. Neem contact met ons op.

Therapeuten


Ulrike Wullner

Fysiotherapeut, Acupuncturist, Dry Needling, Specialist in myofasciale klachten, Hoofdpijn- en duizeligheidsklachten
 Meer over Ulrike Wullner

Mijn naam is Ulrike Wuellner. Sinds 2002 ben ik werkzaam als fysiotherapeut en sinds 2007 ook als acupuncturist. Als fysiotherapeut heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van myofasciale pijnklachten met Dry Needling. Waar Dry Needling heel effectief is in het behandelen van pijn kijk je met acupunctuur verder dan de pijnklacht alleen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van onderliggende klachten als vermoeidheid, slaapproblemen, stress, of hormonale klachten. Met acupunctuur behandel je het geheel. Ik vind het een uitdaging om met zowel oosterse als westerse behandeltechnieken het maximale resultaat te behalen. Benieuwd? Ik help je graag!