Adductiegerelateerde liespijn
Liespijn, vaak ervaren door sporters, wordt frequent veroorzaakt door letsel aan de heupadductoren, een spiergroep gelegen aan de binnenzijde van het bovenbeen. Voetballers, hardlopers, volleyballers, turners, schaatsers en dansers lopen vaak risico op deze vorm van blessure.
De heupadductoren, waaronder de adductor brevis, adductor longus, adductor magnus, pectineus, gracilis, en obturatorius externus, bevinden zich aan de binnenkant van het bovenbeen en bewegen het bovenbeen naar binnen (adductie). Bij een liesblessure zijn met name de adductor longus en de gracilis vaak aangedaan. Typisch gaat het om problemen met de pezen van deze spieren, zoals ontsteking (tendinitis), achteruitgang in kwaliteit en structuur (tendinose), of overrekking of scheur (ruptuur), allen vormen van tendinopathie die liesklachten veroorzaken.
Adductiegerelateerde liespijn kan acuut of geleidelijk ontstaan. Acute pijn treedt op na een verkeerde beweging, terwijl geleidelijke klachten vaak eerst na het sporten beginnen en later ook tijdens het sporten voorkomen. De exacte oorzaak is niet volledig bekend, maar vermoedelijk dragen biomechanische afwijkingen aan het been, spieronbalans rond de heup en spiervermoeidheid bij aan het risico op adductorenletsel. Een verhoogde spierspanning van de heupadductoren lijkt een belangrijke factor te zijn die bijdraagt aan chronische liesklachten.
Kenmerkende symptomen van adductiegerelateerde liespijn omvatten pijn aan de binnenkant van het bovenbeen en in de liesregio. Druk op de adductoren en hun aanhechting kan pijn opwekken, die vaak uitstraalt langs de binnenzijde van het bovenbeen, soms naar de onderbuik of genitaliën. Pijn wordt vaak verergerd bij bewegingen zoals naar binnen bewegen van het been of krachtig trappen tegen een bal. Een verhoogde spierspanning in het bovenbeen kan een strak en hard gevoel geven, vooral bij langdurige klachten.
Een arts of fysiotherapeut kan de diagnose stellen op basis van een gesprek over de klachten en enkele tests van de heup en lies. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.
Bij aanhoudende klachten is het cruciaal om de onderliggende oorzaak te achterhalen, waarbij de fysiotherapeut kan helpen. Na genezing van eventuele scheuren omvat de behandeling oefentherapie, rekoefeningen en andere fysiotherapeutische technieken.
Maak hier je afspraak