Acuut meniscusletsel
Acuut letsel aan de binnenste en/of buitenste meniscus, ook bekend als acuut mediaal en lateraal meniscusletsel, kan optreden in de knie. Deze twee halvemaanvormige schijven, gelegen tussen het bovenbeen en het onderbeen, kunnen beschadigd raken door plotselinge traumatische gebeurtenissen of als gevolg van veroudering en slijtage. Dergelijke beschadigingen kunnen leiden tot kniepijn en het gevoel dat de knie op slot zit. Vaak gaan letsels aan de meniscus hand in hand met kruisband- of kniebandletsels.
De meniscus speelt een cruciale rol bij het verdelen van de druk in het kniegewricht, waarbij de bolle vorm van het bovenbeen en het platte onderbeen op elkaar aansluiten zonder puntbelasting. Naast deze functie heeft de meniscus ook schokdempende en proprioceptieve eigenschappen, wat betekent dat het informatie kan verstrekken over de positie van de knie. Bij acuut meniscusletsel ontstaat er plotseling een scheur in de binnenste en/of buitenste meniscus, resulterend in pijn bij belasting van het beschadigde gebied.
Het acute meniscusletsel wordt gekenmerkt door het plotselinge ontstaan van klachten, vaak tijdens een verdraaiing van de gebogen knie terwijl de voet op de grond staat. Dit kan gepaard gaan met een knappend geluid of gevoel, gevolgd door zwelling van de knie en pijn. Geleidelijk ontstane klachten duiden mogelijk op degeneratief meniscusletsel door overbelasting.
De pijn concentreert zich meestal aan de zijde van de gescheurde meniscus, waardoor traplopen, hurken en belaste draaibewegingen pijnlijk zijn. Slotklachten kunnen zich manifesteren, waarbij de knie plotseling niet meer volledig kan strekken of buigen doordat een deel van de meniscus vast komt te zitten in het gewricht.
Een arts of fysiotherapeut stelt de diagnose op basis van het ontstaan van de klachten en een lichamelijk onderzoek. Verschillende tests kunnen worden uitgevoerd om een meniscusletsel te bevestigen, en in geval van onzekerheid kan een MRI overwogen worden om andere kniestructuren op mogelijke beschadigingen te onderzoeken.
Bij acute knieklachten kan de fysiotherapeut de ernst van de klachten beoordelen en passende maatregelen nemen. Bij niet al te grote scheuren kan zelfherstel optreden. De fysiotherapeutische behandeling richt zich op het optimaliseren van het herstel met stabiliserende, spierversterkende en proprioceptie-stimulerende oefeningen. Operatieve behandeling is een optie bij ernstige klachten, zoals pijn, zwelling, slotverschijnselen of een grote scheur, en dient in overleg met de orthopeed te worden besproken.
Maak hier je afspraak