Botbreuken in de hand, pols en/of arm

Een fractuur is een barst of breuk in een bot. Acute fracturen ontstaan doordat een grote externe kracht op het bot wordt uitgeoefend. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door een ongeval, beknelling of ene harde klap tegen de hand, pols of arm. Sporters kunnen chronische fracturen krijgen (stressfracturen) doordat ze het bot vaak belasten. Bij een osteoporose spreken we van een pathologische fractuur: het bot is zo broos dat het al kan breken tijdens het wandelen.

Een polsbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken. De pols is het gewricht dat wordt gevormd door de handwortelbeentjes in de hand en de twee onderarm botten; spaakbeen, ellepijp of beide botten nabij de pols.

Zoals eerder aangegeven is ene fractuur een barst of breuk in een bot. Polsbreuken komen het meest voor wanneer mensen hun arm recht vooruit strekken om zichzelf op te vangen als ze vallen. Soms is er alleen een scheurtje in het bot. Vaak is er een verplaatsing van bot stukken. behalve een breuk van het bot is er ook altijd letsel aan de zogeheten weke delen, zoals pezen, spieren en eventueel vaten en zenuwen.

Een gebroken bot is meestal pijnlijk en beweging is beperkt.

Uw fysiotherapeut geeft aan welke informatie, adviezen en oefeningen zinvol zijn. Tijd is de belangrijkste factor bij het herstel van het bot. Fysiotherapie is van belang om de voorwaarden van het natuurlijke herstel te optimaliseren. De therapeut zal samen met u werken aan het terugkrijgen van normale beweging, kracht en functionaliteit.

Therapeuten


Karlijn Vos

Fysiotherapeut, Hand- en polsspecialist, Osteopaat i.o.
 Meer over Karlijn Vos

Ik ben Karlijn Vos en ik heb de studie fysiotherapie afgerond aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Sinds 2018 ben ik werkzaam als fysiotherapeut bij Fysio Donders. In 2019 ben ik afgestudeerd als handtherapeut en zie ik dus veel hand, pols en elleboogklachten. De hand is complex en wordt veel gebruikt in het dagelijks leven, wat mij uitdaagt om samen met u aan de slag te gaan om klachten op een zo effectieve, leuke en leerzaam volle manier op te lossen.
Als nieuwe uitdaging ben ik begonnen met de opleiding osteopathie.