Wat te doen bij hand-en/of polsklachten?

Hand- en polsklachten, wie heeft er nu nog nooit last van gehad? Iedereen heeft wel eens het gevoel na een avond op de telefoon scrollen of een lange dag achter de computer werken dat dit eigenlijk te veel was. De duim voelt wat zeurend aan of de onderarm doet zelfs mee. Normaliter lost het lichaam deze klachten vanzelf op en verdwijnt de pijn gedurende de nacht. Echter komt het in vele gevallen voor dat de klachten langer in stand blijven. Wat doe je dan?  

In sommige gevallen is het tijdelijk verlagen van de belastbaarheid op de hand of pols de oplossing om het lichaamseigen herstel op gang te laten komen, waardoor de klachten verminderen. Echter is het verlagen van de belastbaarheid op de hand of pols vaak makkelijker gezegd dan gedaan, gezien we deze gewrichten bij nagenoeg elke activiteit in het dagelijks leven gebruiken. ‘’hoe zorg ik ervoor dat ik mijn belasting op mijn hand of pols verminder?’’ is dan ook een vraag die wij regelmatig in de praktijk krijgen.  

Yvonne en Karlijn (onze hand- en polsspecialisten) hebben hier diverse oplossingen voor en leggen je uit welke mogelijkheden zij hiervoor gebruiken.  

Inventarisatie belasting/belastbaarheid 
Ze beginnen vaak met het inventariseren van de huidige belasting die op de hand en pols gegeven wordt. Aan de hand van deze korte inventarisatie kunnen zij diverse tips en adviezen geven om de belasting op de hand en pols tijdelijk te verlagen.  

Kinesiotape 
Binnen de praktijk hebben wij de mogelijkheid om gebruik te maken van Kinesiotape. Kinesiotape is een rekbare tape die ondersteuning kan bieden voor de hand of pols, waardoor de pezen en spieren tijdelijk wat minder belasting krijgen en er ruimte ontstaat voor herstel.  

Brace 
Een andere oplossing is het tijdelijk dragen van een brace. Een brace biedt ondersteuning van de hand of pols. Met een brace kun je in principe alles weer doen. Wij zorgen er namelijk voor dat de brace dusdanig wordt aangelegd, zodat je bewegingen kunt blijven maken, maar dat de spieren en pezen die rust nodig hebben wel hun rust krijgen. Hierdoor kan het lichamelijk herstel optreden, waardoor de klachten verminderen of zelfs wegnemen.  

Belangrijk bij bovengenoemde oplossingen is wel om te beseffen dat dit niet altijd de uitkomst hoeft te bieden voor het verhelpen van je klachten. Het vinden van de achterliggende oorzaak van de pijnklachten blijft prioriteit nummer 1. Afhankelijk daarvan kan gekeken worden welke behandelmethode de oplossing is voor jou klachten.  

Training

Het sterker maken van specifieke spieren rondom de pols- en/of hand, waardoor de belastbaarheid wordt verhoogd en er ook meer stabiliteit gegenereerd wordt. 

Wil je weten wat de achterliggende oorzaak is van je hand- of polsklachten? Maak dan gerust een afspraak om te kijken wat onze hand/pols specialisten in Arnhem en Velp je kunnen bieden. 

Hand Pols pijn

 

Geplaatst op: 03-12-2019

Reageren