Rugklachten? Hoe ga je ermee om?

 

Rugklachten zijn de meest voorkomende klachten binnen de fysiotherapie. Wat is de oorzaak? Wat heb ik precies? En wat kun je eraan doen? Dit zijn veel voorkomende vragen en daarom geven we je in deze blog wat advies!

Rugpijn kan tal van oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken die wij bij ons in de praktijk zien zijn:

-Onvoldoende lichaamsbeweging.

-Matige spierkracht van buik-, rug-, bil- en/of beenspieren.

-Overgewicht.

-Een verkeerde houding tijdens het dagelijks leven en/of op het werk.

-Anatomische afwijkingen, bijvoorbeeld een beenlengteverschil.

-Stress gerelateerde rugklachten.

 

Heb je last van rugklachten dan is het erg belangrijk dat je de rug blijft bewegen. Bij voorkeur zoveel mogelijk pijnvrij of tot een pijnscore van 4 op een schaal van 0-10, waarbij 0 helemaal geen pijn is en 10 extreme pijn. Vermijd zware belasting en bewegingen waarvan de pijnscore oploopt tussen de 5 en de 10. Dit is simpelweg nog te belastend voor het weefsel. Daarnaast kun je gebruik maken van wat extra warmte in je rug door middel van een warme douche of warme kruik. Dit creëert wat extra ontspanning rondom de spieren, waardoor de pijnklachten wat afnemen en de rug weer makkelijker bewogen kan worden.

Blijven de klachten aanhouden, is het verstandig om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Aan de hand van een lichamelijk onderzoek wordt er in kaart gebracht waar de oorzaak van de rugklachten zit. Afhankelijk daarvan zijn er verschillende behandelmogelijkheden.

Manuele therapie: het verhelpen van stijfheid rondom de wervelkolom. Met een manipulatie kan de stijfheid rondom de wervelkolom worden verholpen, waardoor er meer ontspanning en bewegingsruimte optreedt en het lichaamseigen herstel verder kan optreden.

Training: het sterker maken van specifieke spieren rondom de rug, waardoor de pijn verminderd en de belastbaarheid wordt vergroot om de kans op terugkerende rugklachten zo klein mogelijk te maken.

Afhankelijk van de klacht kun je samen met de therapeut kijken welke behandeling de meeste meerwaarde voor jouw rugklachten heeft. Het doel van de behandeling is om de oorzaak aan te pakken en te werken naar een lange termijn resultaat.

Blijf niet te lang lopen met rugklachten maar laat je adviseren en helpen door een van onze rug- en/of trainingsspecialisten.

 

Rug pijn

Geplaatst op: 10-12-2019

Reageren