Nekklachten? Hoe ga je ermee om?

Veel voorkomende klachten in onze praktijk zijn nekklachten. Wat is de oorzaak? Wat heb ik precies? Wat kun je eraan doen? Dit zijn veel voorkomende vragen en daarom geven we je in deze blog hierover advies! 

Heb je last van nekklachten dan is het erg belangrijk dat je de nekregio blijft gebruiken. Bij voorkeur zoveel mogelijk pijnvrij of tot een pijnscore van 4 op een schaal van 0-10, waarbij 0 helemaal geen pijn is en 10 extreme pijn. Vermijd zware belasting en bewegingen waarvan de pijnscore oploopt tussen de 5 en de 10, dit is simpelweg nog te belastend voor het weefsel. Daarnaast kun je gebruik maken van wat extra warmte op de nek door middel van een warme douche of warme kruik. Dit creëert wat extra ontspanning rondom de spieren, waardoor de pijnklachten afnemen en de nek weer makkelijker bewogen kan worden.  

Blijven de klachten aanhouden, is het verstandig om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut. Aan de hand van een lichamelijk onderzoek wordt er in kaart gebracht waar de oorzaak van de nekklachten zit. Afhankelijk daarvan zijn er verschillende behandelmogelijkheden.  

Dry needling: het wegnemen van triggerpoints rondom de nekspieren, waardoor de spanning van de spieren rondom de nekregio wordt verminderd.  

Manuele therapie: het verhelpen van stijfheid rondom de wervelkolom in de nekregio. Met een manipulatie kan de stijfheid rondom de wervelkolom in de nekregio worden verholpen, waardoor er meer ontspanning en bewegingsruimte optreedt en het lichaamseigen herstel verder kan optreden.   

Training: het sterker maken van specifieke spieren rondom de nekregio, waardoor de pijn verminderd en de belastbaarheid wordt vergroot om de kans op terugkerende nekklachten zo klein mogelijk te maken.    

Afhankelijk van de klacht kun je samen met de therapeut bekijken welke behandeling de meeste meerwaarde heeft voor jouw nekklacht. Het doel van de behandeling is om de oorzaak aan te pakken en te werken naar langetermijnresultaten 

Blijf niet te lang lopen met nekklachten maar laat je adviseren en helpen door een van onze nek-en/of trainingspecialisten in Arnhem en Velp.

Nek hoofd pijn

 

Geplaatst op: 17-12-2019

Reageren