Psychosomatische fysiotherapie

Verder kijken dan alleen het lichaam

Wat is psychosomatische fysiotherapie?

Wanneer u werkt aan uw fysieke gezondheid, kan naar voren komen dat uw klachten niet alleen een fysieke oorzaak hebben. Veel klachten bestrijken een ‘grijs’ gebied. Hoewel u een fysieke klacht heeft, kan deze (mede) ontstaan of in stand worden gehouden door psychische oorzaken zoals stress. Nek- en rugklachten, hoofdpijn en buikpijn zijn hiervan bekende voorbeelden. Ook de meer onbegrepen lichamelijke klachten, benauwdheid, duizeligheid en de chronische pijn zijn een aangrijpingspunt voor de psychosomatisch werkende fysiotherapeut.
Een psychosomatisch fysiotherapeut helpt u mee te zoeken naar de oorzaken van de klachten en denkt mee over hoe deze zijn aan te pakken. Zij zijn de specialisten die alles weten van het bewegende lichaam, maar ook inzicht hebben in wat het drukke “denk” hoofd daar een invloed op heeft.

De wijze waarop de begeleiding wordt gegeven is afhankelijk van de persoon en zijn of haar vraag. Soms kunnen inzicht gevende gesprekken u weer op weg helpen, in andere gevallen heeft u meer aan praktische, oplossingsgerichte begeleiding.

Wat zijn de behandelmogelijkheden?

  • Leren omgaan met lichamelijke klachten of (tijdelijke) beperkingen
  • Zicht krijgen op eigen gedrag en de gevolgen hiervan
  • Eigen grenzen leren kennen
  • Minder gaan piekeren
  • Je gevoelens van onzekerheid aanpakken
  • Structuur aanbrengen als je leven ‘in de war’ is
  • Balans (her)vinden tussen werk- en privé
  • Effectief leren omgaan met eisen die je werkomgeving aan je stelt
  • Meer rust en ontspanning inbouwen in de dagelijkse routine

Vergoeding

Psychosomatische fysiotherapie valt onder de aanvullende verzekering van de reguliere fysiotherapie behandelingen. Uiteraard willen wij u helpen om te kijken hoe u verzekerd bent. Neem contact met ons op.

Therapeuten


Anne-Marie ter Beke

GZ-Haptotherapeut
 Meer over Anne-Marie ter Beke

Ik ben Anne-Marie ter Beke. Sinds mei 2016 ben ik werkzaam als GZ-haptotherapeut in het revalidatieteam van Donders. Ik vind het een voorrecht om met collega’s van verschillende disciplines bij te dragen aan een nieuw perspectief voor mensen met langdurige klachten die bovendien vaak veel meegemaakt hebben in hun leven. Bij chronische pijn en vermoeidheid is er veelal afstand ontstaan tussen lichaam en gevoel, of tussen de mens en zijn omgeving. Het doel van de haptotherapie is om door middel van aanraking deze verbinding (weer) te gaan ervaren.
Naast de revalidatie werk ik ook in de eerste lijn als haptotherapeut met volwassenen, jongeren en kinderen.
In 1980 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en ik werk sinds 2005 ook als GZ-Haptotherapeut. In beide vakgebieden zoek ik samen met de patiënt naar wegen om zijn kwaliteit van leven te verbeteren en zijn eigen vermogens t.a.v. herstel aan te spreken.

Reageren