Oncologie Fysiotherapie

Voor mensen met en na kanker

Oncologische revalidatie kan een groot deel van de mensen gediagnostiseerd met kanker helpen. Er kan een fysiotherapeutische indicatie zijn in elk gedeelte van het behandeltraject: van de diagnose – behandeling – tot nazorg. De behandeling is gebaseerd op de hulpvraag, wat wilt men bereiken of wat is de hulpvraag vanuit de arts.

Fysiotherapie bij oncologische aandoeningen richt zich specifiek op de fysieke problemen, beperkingen en participatieproblemen bij mensen met en na kanker. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de hiervoor ontvangen medische behandeling(en). Hierbij kunt u denken aan oedeem (een ophoping van vocht), pijn, verminderde mobiliteit en vermoeidheid.

Afgestemd op uw hulpvraag en persoonlijke doelstelling, werkt u samen met de fysiotherapeut aan het opbouwen/verbeteren van o.a. uw energie, conditie, spierkracht en mobiliteit om zo de deelname aan de maatschappij en het arbeidsproces te verbeteren.

Voor welke klachten kunt u bij ons terecht?

  • Vermoeidheid, een disbalans in de energie
  • Verminderde belastbaarheid door een afname in conditie, spierkracht en mobiliteit
  • Pijn
  • Schouderklachten t.g.v. operatie en/of bestraling
  • Klachten t.g.v. weefsel verstugging/verstrakking/fibrose na de operatie en/of na de bestraling
  • Lymfoedeem (secundair- en tertiair)

Acupunctuur kan u hierin ondersteuning bieden.

De uitgebreide Nederlandse en internationale literatuur is erover uit dat trainen tijdens en na het behandeltraject een positief effect heeft op het verminderen van langdurige bijwerkingen van de behandeling van kanker.

Samenwerken in een breder netwerk vinden wij kwaliteit. Daarom hebben wij samen met andere disciplines het Oncologienetwerk Arnhem-Noord opgezet om nog nauwer samen te werken.

Oncologie Netwerk Arnhem Noord

Therapeuten


Ulrike Wullner

Fysiotherapeut, Acupuncturist, Oedeemtherapeut, Dryneedling
 Meer over Ulrike Wullner

Mijn naam is Ulrike Wuellner. Sinds 2002 ben ik werkzaam als fysiotherapeut en sinds 2007 ook als acupuncturist. Als fysiotherapeut heb ik mij gespecialiseerd in oedeemtherapie en het behandelen van myofasciale pijnklachten met Dry Needling. Waar Dry Needling heel effectief is in het behandelen van pijn kijk je met acupunctuur verder dan de pijnklacht alleen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van onderliggende klachten als vermoeidheid, slaapproblemen, stress, of hormonale klachten. Met acupunctuur behandel je het geheel. Ik vind het een uitdaging om met zowel oosterse als westerse behandeltechnieken het maximale resultaat te behalen. Benieuwd? Ik help je hier graag bij!

Sanne Steffek

Fysiotherapeut, Shockwavetherapeut, Neurologie
 Meer over Sanne Steffek

Ik ben Sanne Steffek en sinds 2014 werkzaam als fysiotherapeut bij Fysio Donders. Ik ben gespecialiseerd in shockwave therapie, dit kan gebruikt worden bij aandoeningen van pezen in de ellebogen, schouders, knieën en enkels zoals bijvoorbeeld hielspoor.
Tijdens mij studie heb ik gemerkt dat mijn interesse ook ligt bij het neurologische aspect binnen de fysiotherapie. Ik vind het een uitdaging om complexe aandoeningen zoals o.a. CVA, Parkinson, MS, traumatisch hersenletsel en ME te behandelen. Om te weten wat de beste behandelmogelijkheden zijn kan er sprake zijn van een multidisciplinaire samenwerking. Dit is hier allemaal mogelijk.
Het geeft mij veel voldoening om mensen met een neurologische aandoening verder te helpen in de maatschappij. In de toekomst wil ik mijzelf dan ook verder gaan specialiseren binnen de neurorevalidatie, zodat ik in staat blijf om uw doelen te bereiken!

Inge Kamps

Ergotherapeut
 Meer over Inge Kamps

Ik ben Inge Kamps en ben ergotherapeut bij Ergo Donders. Ik ben in 2019 afgestudeerd aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Als ergotherapeute ga ik samen met de cliënt op zoek naar mogelijkheden en kansen om het dagelijks handelen weer mogelijk te maken. Ik begeleid en ondersteun cliënten met uiteenlopende vraagstukken. Ik adviseer o.a over woningaanpassingen, vervoer-, en rolstoelvoorzieningen om de veiligheid en zelfredzaamheid van de cliënt te vergroten. Tijdens mijn werkervaring heb ik gemerkt dat mijn interesses ook liggen binnen de chronische pijn- en vermoeidheid van de ergotherapie. Ik vind het een uitdaging om deze doelgroep te behandelen om weer een juiste balans te vinden in de belasting/belastbaarheid in het dagelijks leven. Ook overige vragen met veel problematiek behandel ik met veel plezier.

Eline Opdam

Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut
 Meer over Eline Opdam

Ik ben Eline Opdam en ik heb de studie fysiotherapie afgerond aan de Hogeschool van Nijmegen. Tijdens mijn opleiding was ik erg breed geïnteresseerd in de verschillende stromingen buiten het vak. Pas in het werkveld werd de passie voor oedeemtherapie gewekt. In 2019 ben ik dan ook afgestudeerd als oedeemtherapeut. Tijdens het werk als oedeemtherapeut zie ik allerlei patiënten die een vorm van lymfoedeem, veneus oedeem of lipoedeem hebben.
De behandelmethode die ik gebruik wordt de Vodder Methode genoemd. Dit is een zachte massagevorm waarbij het lymfesysteem wordt gestimuleerd. Tijdens mijn behandeling staat de mens in zijn geheel centraal, iets wat dan ook terugkomt in mijn werkwijze. Dit wil zeggen dat we samen gaan kijken naar een passende behandeling om u zo snel en goed mogelijk te helpen bij u klachten.

Reageren