Oncologie Fysiotherapie

Voor mensen met en na kanker

Oncologische revalidatie kan een groot deel van de mensen gediagnostiseerd met kanker helpen. Er kan een fysiotherapeutische indicatie zijn in elk gedeelte van het behandeltraject: van de diagnose – behandeling – tot nazorg. De behandeling is gebaseerd op de hulpvraag, wat wilt men bereiken of wat is de hulpvraag vanuit de arts.

Fysiotherapie bij oncologische aandoeningen richt zich specifiek op de fysieke problemen, beperkingen en participatieproblemen bij mensen met en na kanker. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de hiervoor ontvangen medische behandeling(en). Hierbij kunt u denken aan oedeem (een ophoping van vocht), pijn, verminderde mobiliteit en vermoeidheid.

Afgestemd op uw hulpvraag en persoonlijke doelstelling, werkt u samen met de fysiotherapeut aan het opbouwen/verbeteren van o.a. uw energie, conditie, spierkracht en mobiliteit om zo de deelname aan de maatschappij en het arbeidsproces te verbeteren.

Voor welke klachten kunt u bij ons terecht?

– Vermoeidheid, een disbalans in de energie
– Verminderde belastbaarheid door een afname in conditie, spierkracht en mobiliteit
– Pijn
– Schouderklachten t.g.v. operatie en/of bestraling
– Klachten t.g.v. weefsel verstugging/verstrakking/fibrose na de operatie en/of na de bestraling
-(secundair- en tertiair)Lymfoedeem

De uitgebreide Nederlandse en internationale literatuur is erover uit dat trainen tijdens en na het behandeltraject een positief effect heeft op het verminderen van langdurige bijwerkingen van de behandeling van kanker.

Samenwerken in een breder netwerk vinden wij kwaliteit. Daarom hebben wij samen met andere disciplines het Oncologienetwerk Arnhem-Noord opgezet om nog nauwer samen te werken.

Oncologie Netwerk Arnhem Noord

Therapeuten


Tessa Bölger

Fysiotherapeut, Oedeemfysiotherapeut, Oncologiefysiotherapeut i.o., Dryneedling
 Meer over Tessa Bölger

Ik ben Tessa Bölger en ik ben in 2013 afgestudeerd aan de universiteit van Leuven (België). Hier heb ik zowel mijn Bachelor als mijn Master in de Revalidatiewetenschappen & kinesitherapie behaald. De Belgische term ‘Kinesitherapie’ is in Nederland beter bekend als ‘Fysiotherapie’. Mijn interessegebied ligt voornamelijk in de richting van de oncologie fysiotherapie en de oedeemfysiotherapie. De oedeemtherapie/lymfedrainage pas ik toe volgens de methode van Casely-Smith (Australische methode). In tegenstelling tot andere behandelmethoden wordt er gestart met het activeren van het diepere lymfesysteem, gevolgd door het legen van het aangedane gebied via dit diepe systeem. Dit zorgt voor een complete activering van het lymfstelsel. Na deze opleiding heb ik me verder verdiept in de oncologie fysiotherapie en mij meer gericht op het opbouwen van de algemene belastbaarheid van cliënten in de vorm van oncologische revalidatietrajecten. Daarnaast heb ik de cursus Dry Needling gevolgd. Ik geloof in het belang van een actieve aanpak en in een goede samenwerking met de cliënt om zo het besproken doel te bereiken.

Wietske Gougon

Revalidatie coördinator, Ergotherapeut
 Meer over Wietske Gougon

Ik ben Wietske Gougon – Kerkhof en sinds 2006 werkzaam als ergotherapeut, vanaf eind 2013 werk ik bij de gezellige praktijk Donders. Ik heb op meerdere werkplekken ervaring opgedaan en ben gespecialiseerd in de behandeling voor cliënten met chronische pijn, zitproblematiek, dwarslaesie, handproblematiek, amputatie, multitrauma en daarnaast heb ik veel kennis over hulpmiddelen en voorzieningen.
Als ergotherapeut kijk ik naar de mens als geheel, zijn lichaam en houding, de fysieke en mentale omgeving, en de handelingen en activiteiten welke verricht moeten worden. Ik probeer samen met de cliënt te komen tot een optimale balans in activiteiten, een goede houding bij het uitvoeren van die activiteiten en als activiteiten niet meer uit te voeren zijn, proberen we hier samen een oplossing voor te verzinnen.
Naast ergotherapeut werk ik bij Donders als revalidatie coördinator. Dit houdt in dat ik tijdens een intake inventariseer of cliënten in aanmerking komen voor de revalidatie. Tijdens het hele traject blijf ik aan de zijlijn betrokken om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen. Ook het contact met derden (huisarts, of andere instanties) valt onder mijn verantwoordelijkheid.
Ik hoop u in welke rol dan ook te ontmoeten binnen praktijk Donders. Ik zal altijd proberen om goed te luisteren en u naar de juiste weg te begeleiden.

Willianne Pierik

Fysiotherapeut, Sportfysiotherapeut, Manueel therapeut i.o.
 Meer over Willianne Pierik

Ik ben Willianne Pierik en sinds 2008 werkzaam als fysiotherapeut.
Gezien mijn grote interesse in sport-gerelateerde aandoeningen-en revalidatie, maar ook de revalidatie in de breedste zin van het woord, heb ik de Master Sportfysiotherapie gevolgd, welke ik in 2013 met succes heb afgerond.
Zowel bij sport-gerelateerde klachten, als bij chronische en/of neurologische aandoeningen kan ik door deze specialisatie gericht aandacht geven aan de revalidatie. Daarnaast ben ik in 2014 begonnen met de Master Orthopedische Manuele Therapie welke ik in 2017 hoop af te ronden.
Ik hou van een actieve benadering tijdens de herstelfase, waarin de mens centraal staat.
Topsport bestaat voor mij uit het beste halen uit jezelf en daar ben ik dan ook naar op zoek tijdens de revalidatie. Pak die kans en maak van je klacht een uitdaging, ik help je daarbij graag.

Ulrike Wullner

Fysiotherapeut, Acupuncturist, Oedeemtherapeut, Dryneedling therapeut
 Meer over Ulrike Wullner

Mijn naam is Ulrike Wuellner. Sinds 2002 ben ik werkzaam als fysiotherapeut en sinds 2007 ook als acupuncturist. Als fysiotherapeut heb ik mij gespecialiseerd in oedeemtherapie en het behandelen van myofasciale pijnklachten met Dry Needling. Waar Dry Needling heel effectief is in het behandelen van pijn kijk je met acupunctuur verder dan de pijnklacht alleen. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van onderliggende klachten als vermoeidheid, slaapproblemen, stress, of hormonale klachten. Met acupunctuur behandel je het geheel. Ik vind het een uitdaging om met zowel oosterse als westerse behandeltechnieken het maximale resultaat te behalen. Benieuwd? Ik help je hierbij graag!

Liesbeth Woldendorp

GZ Haptotherapeut
 Meer over Liesbeth Woldendorp

Ik ben Liesbeth Woldendorp. Sinds maart 2015 ben ik werkzaam als GZ-haptotherapeut in het revalidatieteam van Donders. Met veel plezier werk ik binnen dit team. Vooral de holistische kijk vanuit verschillende disciplines vind ik heel waardevol. Het doel van de haptotherapie is om door middel van aanraking de balans tussen het denken en het voelen te (her)vinden. Juist bij chronische pijn en vermoeidheid is deze balans van groot belang. In 1983 ben ik afgestudeerd als Cesartherapeut. Al gauw ontdekte ik dat de mens meer is als alleen een fysieke klacht en ben ik me verder gaan verdiepen in de haptotherapie, waarbinnen de ontwikkeling van het gevoelsleven centraal staat. Sinds 2005 werk ik als GZ-Haptotherapeut. Mijn opleidingen heb ik gevolgd bij het Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie bij Veldman Junior en aan de Akademie voor Haptonomie in Doorn. Tevens heb ik een eigen praktijk voor haptotherapie in Gezondheidscentrum Onder de Linden in Arnhem. Hier geef ik haptotherapie en haptonomische zwangerschapsbegeleiding

Paulien Kruiper

Diëtist
 Meer over Paulien Kruiper

In 2013 ben ik afgestudeerd als diëtist. Sindsdien werk ik bij Fysio Donders en in het Revalidatieteam. Daarnaast heb ik, samen met een collega, een eigen praktijk. Het geeft mij veel voldoening om bij cliënten te zien wat een verandering in het eetpatroon hen oplevert. Mijn motto als diëtist is: Gezond eten is niet ingewikkeld. Kies voor pure en volwaardige producten, varieer met wat je eet en geniet er vooral van! Dit kan een bevrijding zijn voor cliënten die al jaren worstelen met voeding en zichzelf strenge beperkingen opleggen om bijvoorbeeld af te kunnen vallen. Met helaas vaak het tegendeel als resultaat. Graag laat ik je zien dat het anders kan! Maar ik begeleid natuurlijk niet alleen mensen met overgewicht. Ook met ondergewicht, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk, maag-en darmklachten en eetproblemen zoals emotie-eten kun je bij mij terecht. Daarnaast geef ik voedingsadvies aan kinderen, zwangere en cliënten die met voeding hun sportprestaties willen verbeteren. Je bent van harte welkom!

Reageren