Haptotherapie

wanneer draaglast groter is dan uw draagkracht

Haptotherapie is een persoonsgerichte therapie / begeleidingsvorm. Ze is er op gericht de cliënt weer in contact te brengen met zijn/haar gevoelens. En daarmee met zichzelf.

De spanning die dan ongemerkt in uw lichaam ontstaat kan de oorzaak zijn van verschillende klachten:

 • hoofdpijn
 • nek- en rugpijn
 • maagklachten
 • slaapstoornissen
 • hyperventilatie
 • overspannenheid
 • burnout
 • angstgevoelens

De balans van uw gevoelsleven kan ook verstoord raken door:

 • een ingrijpende verandering in uw leven
 • acceptatieproblemen bij verlies, ziekte of handicap
 • een traumatische ervaring
 • onvrede met de bestaande situatie

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van haptonomie, de wetenschap van de tast en het gevoel.

De behandeling

Tijdens de intake vertel je waar je tegenaan loopt en samen met de therapeut formuleer je je hulpvraag. Meestal duurt de intake zo’n drie keer, waarbij door middel van gesprek, ervaringsoefeningen en aanraking aan je lichaam, een verzameling wordt gemaakt van gegevens (gevoelens en beleving) en patronen (hoe reageer je). Aan de hand van die verzameling wordt er gekeken waar hulp nodig is. Als de hulpvraag past binnen de mogelijkheden van de haptotherapie zal de therapie gestart worden. Tijdens de behandelperiode is er regelmatig een evaluatiemoment.

Fysio Donders-080

Vergoeding

Haptotherapie is mogelijk met en zonder verwijzing. De meeste verzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van behandeling door een bij de VVH geregistreerd GZ-haptotherapeut. Bekijk hier voor de mogelijke vergoedingen vanuit uw verzekering.  Onze therapeuten zijn hierbij geregistreerd.  Mocht u hiervoor niet verzekerd zijn, dan is het uurtarief € 85.

Therapeuten


Anne-Marie ter Beke

GZ-Haptotherapeut, ,
 Meer over Anne-Marie ter Beke

Ik ben Anne-Marie ter Beke. Sinds mei 2016 ben ik werkzaam als GZ-haptotherapeut in het revalidatieteam van Donders. Ik vind het een voorrecht om met collega’s van verschillende disciplines bij te dragen aan een nieuw perspectief voor mensen met langdurige klachten die bovendien vaak veel meegemaakt hebben in hun leven. Bij chronische pijn en vermoeidheid is er veelal afstand ontstaan tussen lichaam en gevoel, of tussen de mens en zijn omgeving. Het doel van de haptotherapie is om door middel van aanraking deze verbinding (weer) te gaan ervaren.
Naast de revalidatie werk ik ook in de eerste lijn als haptotherapeut met volwassenen, jongeren en kinderen.
In 1980 ben ik afgestudeerd als fysiotherapeut en ik werk sinds 2005 ook als GZ-Haptotherapeut. In beide vakgebieden zoek ik samen met de patiënt naar wegen om zijn kwaliteit van leven te verbeteren en zijn eigen vermogens t.a.v. herstel aan te spreken.

Liesbeth Woldendorp

GZ Haptotherapeut
 Meer over Liesbeth Woldendorp

Ik ben Liesbeth Woldendorp. Sinds maart 2015 ben ik werkzaam als GZ-haptotherapeut in het revalidatieteam van Donders. Met veel plezier werk ik binnen dit team. Vooral de holistische kijk vanuit verschillende disciplines vind ik heel waardevol. Het doel van de haptotherapie is om door middel van aanraking de balans tussen het denken en het voelen te (her)vinden. Juist bij chronische pijn en vermoeidheid is deze balans van groot belang. In 1983 ben ik afgestudeerd als Cesartherapeut. Al gauw ontdekte ik dat de mens meer is als alleen een fysieke klacht en ben ik me verder gaan verdiepen in de haptotherapie, waarbinnen de ontwikkeling van het gevoelsleven centraal staat. Sinds 2005 werk ik als GZ-Haptotherapeut. Mijn opleidingen heb ik gevolgd bij het Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie bij Veldman Junior en aan de Akademie voor Haptonomie in Doorn. Tevens heb ik een eigen praktijk voor haptotherapie in Gezondheidscentrum Onder de Linden in Arnhem. Hier geef ik haptotherapie en haptonomische zwangerschapsbegeleiding